Само с този метод можете ефективно да понижите кръвната захар

38383
Само с този метод можете ефективно да понижите кръвната захар
Снимка: iStock

След като се нахраним, обикновено предпочитаме да се настаним удобно пред компютъра или телефона и да си вземем малка почивка. Но изследванията показват, че кратката разходка след хранене и особено след вечеря, може значително да подобри кръвната захар и храносмилането.

Всъщност когато все още не е имало дигитални екрани, хората често са излизали на следвечерни разходки. Тестовете показват, че при риск от диабет тип 2 се получава сравнително по-малко покачване на инсулина след хранене, ако то е последвано от 15 минути вървене на пътека. Тези кратки разходки имали по-положителен ефект върху инсулина от 45-минутно ходене по средата на деня.

Ако усетите това по тялото си - липсва ви витамин В12

Диетологът Анастасия Гаврикова разказа пред в. „Известия" как може да се установи недостигът на витамин В12, без да се ходи на ле...

При проблеми с кръвната захар след прием на храна кръвната глюкоза се покачва и е възможно да остане завишена. Това не е полезно за тялото и може да доведе до още здравословни проблеми. Много хора хапват обилна вечеря, а след това прекарват вечерта стоейки. Кръвната захар се увеличава и остава така дълго време. Положителният ефект на ходенето идва от това, че мускулите се нуждаят от глюкоза за енергия. По този начин те извличат и намаляват от нивото на кръвната глюкоза, циркулираща в организма.

Изследване при хора с диабет от тип 2 показва, че дори 10-минутна разходка след хранене помага за подобряване на показателите им. Краткото раздвижване след вечеря може да е особено полезно, защото вечер тялото се справя най-трудно с регулацията на кръвната захар. Друг плюс на тази практика е, че подпомага храносмилането. Леката разходка стимулира перисталтиката и преминаването на храната през чревния тракт, което е полезно при киселини и проблемно храносмилане.

Препоръчително е леко движене в интервала на 1 час след хранене, защото обикновено кръвната захар достига своя пик около 72 минути след приема на хранителни вещества. Добре е разходката да бъде преди този период, като не е необходимо да е дълга или натоварваща. Допълнителният плюс е, че движението е свързано с подобряване на настроението и кръвното налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com