Сини сливи - лекар разкри по колко на ден топят кръвни съсиреци

40566
Сини сливи - лекар разкри по колко на ден топят кръвни съсиреци
Снимка: iStock

Сините сливи изобилстват от органични съединения – кумарини, които топят кръвни съсиреци. Тези вещества имат разреждащ кръвта ефект. Освен това укрепват тонуса на стените на кръвоносните съдове.

Руският гастроентероло д-р Елена Манило споделя, че в случая и като цяло, за да се извлече максимална полза за здравето от този плод, с него не трябва да се прекалява. Достатъчно е всеки да ядете по 3-4 броя на хранене. Според Елена Манило оптималната дневна доза не трябва да надвишава 200 грама, което е приблизително 7-8 средно големи плода дневно. Ако ядете повече от 3-4 плода наведнъж, това може да предизвика нежелана реакция от страна на стомашно-чревния тракт.

Лекарят посочва и другите ползи от консумацията на този полезен и вкусен плод.

Сини сливи - лекар разкри какво се случва с холестерола ви, ако ги ядете всеки ден

Ползи от сините сливи

Едно от основните предимства на този плод е високото съдържание на фибри. Диетичните фибри насърчават бързото насищане и стимулират чревната функция. Ако сте склонни към запек, сливата може безопасно да се използва като леко слабително средство.

Фибрите изпълняват и друга важна функция - забавят усвояването на естествената захар, съдържаща се в плодовете, и предотвратяват колебанията в нивата на кръвната захар.

В допълнение към факта, че сливата дава усещане за ситост, тя също има нисък гликемичен индекс и относително ниско съдържание на калории - само около 42-45 kcal на 100 гр. Така че може безопасно да се включи в диетата на всеки, който иска да отслабне или просто се придържа към здравословен начин на живот.

Сливата е подходяща и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. В негомного калий, необходими за поддържане на сърдечната функция и контрол на нивата на кръвното налягане.

Редовната консумация на този плод предпазва от недостиг на желязо, който може да доведе до желязодефицитна анемия и опасно намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта. При това състояние човек постоянно се чувства слаб и уморен, губи апетит, ноктите му започват да се чупят и косата му пада, имунитетът може да отслабне и дори когнитивните функции да бъдат нарушени.

В сливите има много желязо: 100 гр съдържат 2,1 мг от микроелемента. Счита се, че трябва да приемаме около 10-18 mg желязо дневно.

Сливата е богата на различни вещества с антиоксидантни свойства, сред които витамин С, витамин Е, антоцианини и бета-каротин.

Всички тези вещества предпазват клетките от увреждане от свободните радикали, удължават младостта ни и намаляват риска от развитие на рак. За максимален подмладяващ ефект трябва да изберете плодове с тъмна кожа.

Още: Учени: Яжте този плод и сърцето ви ще работи като часовник

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com