Сложи край на вълчия глад!

2514
Сложи край на вълчия глад!
Снимка: iStock/Guliver

"Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв човек си" - едва ли има човек, който да не е чувал тази прословута фраза, обикновено под формата на приятелско мотивиращо послание от тези, които поддържат свойте тела перфектни, чрез перфектните си диети, към които ние също се стремим.

На пръв поглед изглежда, че те водят един лесно постижим начин на живот. Но рано или късно, всеки един от нас ще се сблъска с онзи проблем, който ще пречи на прогреса ни и целите ни ще започнат да изглеждат много далечни, а на моменти – дори и невъзможни. Става дума за "вълчия глад".

Няма спор, че наистина храната е от фундаментално значение. От голямо значение е да приемаме повече плодове и зеленчуци, да подбираме здравословни продукти и здравословни мазнини.

За съжаление обаче много често прекаляваме с храната. Дори и в моментите, когато се опитваме да правим здравословно хранене. Има обаче една добра новина - непреодолимият вълчи глад може да се преодолее с няколко простички промени в начина на живот.

1. Яжте често. 

Няма да успеете да наложите контрол над вълчия глад, ако пропускате основно или дори междинно хранене. Вероятно ще успеете да намалите количеството храна за два - три дни, но в дългосрочен план тази стратегия едва ли ще ви донесе положителни резултати. Ако искате да се отървете от излишните килограми, или просто да поддържате фигурата си - яжте по-често! Парадоксално, но е факт! Причините за това са от чисто физиологично естество.

Когато консумирате по-малки порции, но го правите редовно, вие си осигурявате равно количество енергия за деня, а в същото време тялото ще усвои полезните вещества по-добре. Редовното хранене поддържа балансирани нивата на кръвната захар, което намалява постоянното чувство за глад.

Искате нещо сладко, солено или кофеин? Ето какво ви казва тялото!

Типичната ситуация. Лежите си на дивана след дълъг ден, гледате любимия си сериал и изведнъж ви се прииска да хапнете нещо. Опитвате се...

2. Яжте бавно. 

В началото ще ви бъде трудно, но не спирайте с опитите да го правите, защото работи! Дъвчете бавно, приемайте по-малки хапки. Отново причината е физиологична. Мозъкът има нужда от около 10 мин., за да получи и обработи сигнала от стомаха, че вече тялото е сито. Именно заради това, ако ядете лакомо и бързо, сигналът ще дойде в момента, когато вече сте прекалили сериозно.

3. Не забравяйте зеленчуците.

Доста очевиден и често пренебрегван съвет! Никак не е достатъчно да хапнете за целия ден половин домат и да си мислите, че сте направили нещо. Заложете по-сериозно на зеленчуците, ако искате да ограничите калориите и да избегнете преяждането. Те са едновременно нискокалорични, полезни и засищащи. Съдържат голямо количество фибри, които ще ви държат по-далеч от вълчия глад.

4. Пийте повече течности.

Защо постоянно сте гладни? Научете 6-те причини за това

Много хора не могат да поддържат идеалното за тях телесно тегло, защото твърдят, че постоянно са гладни и не могат да прекарат повече о...

Прекрасен избор са водата и чая. А причината е, че не съдържат калории. Ще ви поддържат хидратирани и ще създават чувството за ситост. Приемането на малко количество течности може да ви дехидратира! Това е много вредно за целия организъм. Дехидратацията ще обърка мозъка и той ще започне изпращането на сигнали за вълчи глад, а всъщност вие сте само жадни.

5. Наспете се.

За да има тялото правилен метаболизъм, от съществено значение тук е сънят. Възможно е неконтролируемото чувство за глад да се дължи на резки промени в нивата на кръвната захар или хормонални обърквания. 

Това са особено вредни сътояния за организма, защото с времето могат да доведат до инсулинова резистентност, а след това и до диабет.

Допълнителен фактор е липсата на енергия - изгубеният сън тялото ще компенсира с калории, най-често идващи и от въглехидратите. За това се постарайте всяка вечер да си осигурите 8-часов непрекъснат сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com