Ставате трудно сутрин и ви се спи? Това е признак на опасно заболяване

2827
Ставате трудно сутрин и ви се спи? Това е признак на опасно заболяване
Снимка: iStock/Guliver

Приятели нощни птици, успокойте се: графикът ни на сън и бодърстване е част от генетичния ни строеж, а не морален недостатък.

Януари е - месецът на новогодишните решения и други обречени усилия за самоусъвършенстване. А какъв по-добър начин да се възползваме от живота си от това да станем по-рано, за да се възползваме от деня?

Поне така казва гласът в главата ми, докато натискам будилника за десети път в 9,30 ч. сутринта. След това е време да стана, обзета от чувство за вина заради мързела си, сякаш спането е някакъв етичен грях.

Разбира се, не е. Циклите на сън/бодърстване на хората са изначално разнообразни и ако и вие сте човек, който си ляга късно и става късно, значи сте просто сова - или, казано на клиничен език, имате фаза на забавен сън.

Време е да се сложи край на това засрамване от циркадния ритъм. Това не е нещо ново - преди векове Бенджамин Франклин е изказал шокиращо пристрастното твърдение, че "ранното лягане и ранното ставане правят човека здрав, богат и мъдър". През 2018 г. Едит Цимерман пише в есе в Cut, че "ранното ставане ви дава прилив на сила; чувствате се превъзходни, самодоволни". Неотдавна един потребител на Reddit се изрази просто: "Нощните птици са гадни", написа човекът. "Навиците ви за сън са [пречка] по пътя на всеки план, която постоянно трябва да се заобикаля".

Прост трик, с който ще заспите за секунди, ако сте се събудили през нощта

Хронотипът ни е "неразделна част от нашата същност", казва д-р Бет Ан Малоу, невролог и експерт по съня в Медицинския център на Университета Вандербилт. "Това не е нещо като: "Аз ще избера да бъда сова и съм мързелив. Това е биологично предразположение".

Д-р Фил Герман, клиничен психолог, който специализира поведенческа медицина на съня в Университета на Пенсилвания, е съгласен.

Графикът от 9 до 5 часа може да е добър за ранобудните, но е в ущърб на онези, които имат нужда да спят до по-късно. "Именно комбинацията от ранно започване на работа и дълго пътуване до работа е причина за краткия сън", пише в имейл до Guardian водещият автор на изследване на съня д-р Матиас Баснер, директор на звеното по експериментална психиатрия в Пенсилвания, отдел "Сън и хронобиология".

Проблемът идва, когато имаме работа или занимания, които не са съобразени с нашите циркадни ритми.

В един идеален свят ние не бихме били толкова стриктни по отношение на началния час на работа - от гледна точка на здравето най-добрият сценарий би бил да намерим начини да се придържаме към собствените си биологични часовници. Вместо да се опитваме да се съобразим с изискванията на обществото, "бих предпочела [пациентите] да се придържат към последователен график, при който си лягат в два часа и се събуждат в 10 или 11 часа", твърди известен терапевт. Разбира се, много хора нямат късмета да имат възможност за такива смени - в такъв случай разстройството може да се лекува с излагане на светлина, мелатонин и физически упражнения.

Но освен опасенията за работните графици, има ли основни ползи за здравето от ранното ставане? Изследванията например показват връзка между късното ставане и лошото психично здраве или нещастието. Но учените все още не са решили категорично този въпрос.

Има много епидемиологични проучвания, които показват, че нощните птици са свързвани с по-високи нива на депресия, тревожност и други подобни. Но въпросът е: дали това, че сте нощна птица, е причината? Или причината е фактът, че повечето нощни птици са принудени да следват график, който не съвпада с техния циркаден ритъм - това, което често наричаме несъответствие", казва Герман. Последните проучвания сочат второто, казва той: "Това със сигурност не е окончателно, но според нас става въпрос за това".

Изводът е: ако сте сова, не се чувствайте зле заради това, а ако сте ранобудна чучулига, не нагрубявайте приятелите си, които са нощни птици. Британският изследовател д-р Пол Кели изказва предположението, че се придържаме към графика от 9 до 5 часа, защото това е удобно за прехвърлилите петдесетте шефове, за които е по-лесно да стават по-рано.

"Хората не бива да променят графика си заради убеждението, че спазването на графика им е вредно за тях", казва Герман. "Мисля, че хората трябва да гледат на различията в циркадния ритъм по същия начин, по който гледат на всички други различия между хората"., „Гардиън”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com