Съвети за преодоляване на зависимости

8253
Съвети за преодоляване на зависимости
Снимка: iStock

Хората се пристрастяват към хазарт, игри, алкохол или други вредни субстанции по много причини. Някои от мотивите им са опит за преодоляване на психично разстройство, като депресия, влияние на приятели или семейство, липсата на работа, бягство от болезнени спомени. Те разчитат на тези допълнитителни дейности или субстанции, да им помогнат да придобият самочувствие или да изпитат чувство на извисяване, което е фалшиво и опасно.

Ако имате близък човек, който има нужда от помощ, е много важно да предприемете бързи действия.

Първите спъкти, които е необходимо да направите са:

1. Говорете с човека, спокойно и внимателно

Обяснете му, че е на прага да стане зависим и това е много опасно, опитайте да го накарате да осъзнае, че трябва да започне промяна. Много зависими хора, вярват че могат да спрат, когато пожелаят или че не правят нищо грешно. Те смятат, че, игрите, хазарта, алкохола или други субстанции им помагат да решат проблемите си и да се почувстват ”по добре”.

За да помогнете на зависим човек, той първо трябва да приеме, че това, което прави е проблем и последиците са много сериозни - както психически, така и физически. Обсъждайки зависимостта с вашият близък не забравяйте да останете хладнокръвни и да устоявате на желанието си да го съдите. За да ви се довери и да започне да споделя с вас, зависимият човек, трябва да се почувства комфортно.

2. Помогнете на зависимия човек да потърси терапия

Видът на лечението, което получава, зависи от неговите нужди и степента на пристрастеност. Качествените медицински специалисти и терапевти не само ще лекуват основните физически и психически проблеми, но след детокса и физическото изчистване на организма, ще включат зависимият човек в програми за справяне с желанието за връщане.

Психичните заболявания и злоупотребата, често вървят ръка за ръка. Ако сте тревожни, депресирани или с посттравматично стресово разстройство, трябва да потърсите професионална помощ от лицензиран терапевт. Професионалистът ще ви помогне да се справите с психическото разстройство, и ще излекува симптомите ви, като приложи световно известни и работещи техники.

3. Поддържане на здравословен начин на живот, който носи щастие

Хората често се обръщат към вредните навици, когато нещо в живота им липсва или не се получава добре, според техните представи. Практикуването на умения за управление на стреса може да помогне за преодоляване на тези стресови фактори и да допренесе за балансиран и здравословен живот.

Развийте цели и мечти за вашето бъдеще, те ще ви помогнат да се съсредоточите върху това, което искате да разберете. Част от терапията в центровете за лечение на зависимости, включва подпомагане на зависимите да разберат, че има алтернативни начини за решаване на техните проблеми. Например терапевта ще помогне на зависимия човек да осъзнае, че за да управлява депресията си е необходимо да насочи вниманието и енергията си към спорт или изкуство. След като промени начина си на мислене и се фокусира повече върху полезни активности, по-малко вероятно е пристрастеният човек да застраши живота си или живота на другите.

4. Промяна на средата и справяне със стреса

Когато се откажете от вредните навици, но продължите със същите рутинни занимания, и се срещате със същите хора, които продължават да водят този начин на живот, шансовете за рецидив са много по-високи. Основна част от възстановяването е да избягвате хора, места и ситуации, които предизвикват желанието ви да вършите дейностите, които ви вредят. По време на възстановяването ви, трябва да сте силни в начина по който се справяте със стреса, да сте внимателни от кого сте заобиколени и как прекарвате свободното си време.

Наред с фокусирането към физически или арт хобита, ролята на професионалния екип в център за лечение на зависимости е да помогне за преодоляване на стреса и възвръщането на здравословното емоционално състояния на зависимия човек. Това е важно, тъй като стресът може да бъде една от причините, които предизвикват зависимост, а също и фактор, който може да причини рецидив. Зависимите хора са много по-чувствителни към стрес, тъй като той причинява промени в мозъка.

Някои дейности подпомагащи намаляването на стреса са упражнения, йога, рисуване, изящни изкуства, четене на книги, разходки и общуване с природата.

5. Поглед и анализ на миналото

Проучванията показват, че риска от развитие към пристрастяване, който се дължи на генетиката е от 40 до 60 процента.

Приемете миналото. Естествено е да изпитвате чувство на вина или срам, относно миналите си действия и поведение. Важно е в процеса на възстановяване и след това да се справите с тези емоции, като коригирате себе си и отношението на другите.

След като приемем миналото, можем да си осигурим възможност за промяна в бъдещето. Всеки човек, който приключи лечението си в център за зависимости е необходимо да има план за последващи намерения, в които да очертае целите си за възстановяване и за бъдещето.

Ако ваш близък или приятел има проблем и не може да го преодолее, обърнете се към специалистите в Център за лечение на зависимости “Промяната е Живот”, които ще ви предоставят високо квалифицирана помощ със световно доказани терапии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com