X
 
 

СЗО: Електронните цигари без съмнение са вредни

5215 1
СЗО: Електронните цигари без съмнение са вредни
Снимка: Getty Images
Електронните цигари „без съмнение са вредни” и трябва да бъдат подложени на регулации. Това заявиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от БГНЕС, като предупредиха пушачите да не се опитват да използват тези продукти, за да напуснат смъртоносния си навик.

Нарастващата популярност на електронните цигари, устройствата, захранвани с батерии, които позволяват на потребителите да вдишват пристрастяващите никотинови течности, предизвика страхове сред политиците по света за нова пристрастяване към младите хора, казват от здравната организация.

Макар вдишването да излага потребителите на по-ниски нива на токсини от тютюнопушенето, според СЗО устройствата все още представляват “рискове за здравето” на потребителите.

Безопасни ли са електронните цигари?

Сан Франциско стана първият американски град, който забрани продажбата на електронни цигари. Но във Великобритания те се използват по п...

“Въпреки че специфичното ниво на риск, свързано с ENDS (електронни системи за доставяне на никотин) все още не е окончателно оценено, ENDS несъмнено са вредни и следователно трябва да бъдат предмет на регулиране”, твърди СЗО в нов доклад за глобалната епидемия от тютюнопушенето.

Има и “недостатъчни доказателства” в подкрепа на твърденията за тяхната ефективност в подпомагането на пушачите, които се опитват да напуснат конвенционалните цигари, се посочва в съобщението.

“В повечето страни, в които те (електронните цигари - бел. ред.) са на разположение, повечето потребители продължават да използват електронни цигари и цигари едновременно, което има малък или никакъв положителен ефект върху риска за здравето”, твърдят експертите от Световната здравна организация.

През последните години големите тютюневи компании агресивно продават електронни цигари и нагрявани тютюневи изделия, тъй като търсят нови клиенти. Те убеждават, че такива продукти са далеч по-малко опасни от традиционните цигари и могат да помогнат на някои пушачи напълно да преминат към “по-безопасни” алтернативи.

Сан Франциско забрани електронните цигари, Илинойс разреши марихуаната

Сан Франциско стана първият голям град в САЩ, който ефективно забрани продажбата и производството на електронни цигари, предаде БГНЕС. ...

Но СЗО предупреди, че дезинформацията, разпространявана от тютюневата индустрия относно електронните цигари, е „настояща и реална заплаха“.

Ограниченията за използването на електронни цигари по света се увеличават. Сан Франциско миналия месец забрани продажбата и производството на продуктите, които за разлика от тютюневите цигари не изгарят.

Китай, който е дом на почти една трета от пушещите тютюн в света, също планира да регулира устройствата. Необходими бяха повече усилия, за да се помогне на пушачите да се откажат, казва СЗО в доклада, като отбелязва, че “30 процента от населението на света има достъп до подходящи услуги за отказване от тютюна”, като консултиране, горещи телефонни линии и медикаменти.

Без помощ само 4% от опитите да се спре тютюнопушенето са успешни, подчертава още здравната организация.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Глупости на търкалета!!! Винги можеш да се откажеш от тютюна и при това, колкото пъти поискаш. Аз съм го правил стотици пъти и ако поискам пак мога да го направя.
Последно в Актуално