Тези бактерии унищожават безсимптомно репродуктивната система

6522
Тези бактерии унищожават безсимптомно репродуктивната система
Снимка: iStock/Guliver

Учените сочат, че около 15% от двойките имат проблем със създаването на потомство. Причините са различни – ендокринологични, имунологични, хормонални, вродени или придобити заболявания, прекарани операции или лечение на тумори, както и инфекции – нелекувани или безсимптомно протичащи. Такава инфекция, протичаща тихо и често безсимптомно, причиняваща безплодие у дамите е хламидийната.

Хламидиите са бактерии, които водят до трайни увреждания на репродуктивната система и до невъзможност за зачеване. В огромен процент от случаите инфекцията протича безсимптомно и откриването ѝ е факт чак по повод търсене на причината за безплодието. Това налага познаване на заболяването, начините за профилактика и предпазване от хламидии, както и редовните профилактични прегледи с цел недопускане на увреждане на репродуктивната система.

Коя е основната причина за безплодие и как да я преодолеем

Хламидиите са тихият убиец на репродуктивната система на жената. Болестта протича в огромен процент от случаите с едва доловими или без...

Как се предава инфекцията?

Бактерията се предава изключително лесно чрез полов контакт. Не само вагиналния секс е риск, оралният и докосването на гениталиите също е начин за предаване на инфекцията. Хората, заразени с хламидии, могат да ги предават, дори да нямат симптоми и самите те да не са наясно, че са заразени. Не представляват риск от заразяване обществени тоалетни, съжителство в болен човек, използване на сауни, басейни, допир до повърхности, докосвани от заразен, и друг контакт, който не е интимен. Възможно е предаване на инфекцията от майка на бебе по време на нормално раждане. В тези случаи бебето може да страда от хламидийна инфекция на очите или дори здравето му да бъде застрашено от хламидийна пневмония.

Симптоми при заразяване с хламидии

Макар че значителен процент от заразените нямат симптоми много дълго време след заразяване или изобщо, пациентите, които проявяват симптоми, се оплакват от болка или кървене след полов акт, болезнени и неприятни усещания при посещение на тоалетната, болка в долната част на корема, неприятни течения  от половите органи. Всички тези симптоми са ясен показател за заболяване и изискват лекарски преглед с цел уточняване на причината, изключване на хламидийна инфекция и  предприемане на лечение.

Навършват се 30 г. от раждането на първото бебе в България, заченато инвитро

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света...

До какво друго може да доведе заразяването с хламидии?

Бактериите са опасни не само защото причиняват стерилитет. Нелекуваната инфекция може да причини тазово-възпалителна болест, която изисква спешна медицинска намеса и протича с висока температура и силни болки в таза. В редки случаи инфекцията заразява и поразява и очите. Неоткритата и нелекувана инфекция води не само до безплодие, но и до извънматочна бременност, опасна за живота на майката, ако все пак забременяването се случи. Хламидиите причиняват и преждевременно раждане, с което създават опасност за живота на бебето и майката.

Поставяне на диагноза и лечение на хламидийна инфекция

Диагнозата се поставя от специалист. Поради големия процент безсимптомно протичащи инфекции се препоръчва всяка година профилактично изследване за бактерията. При доказана инфекция лечението се извършва лесно и в домашна обстановка с антибиотици. Важно е, ако при един от двамата партньори се открие заболяването, да се лекуват и двамата едновременно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com