Топ 4 на най-добрите храни за здравето на сърцето на възрастните хора

5344
Топ 4 на най-добрите храни за здравето на сърцето на възрастните хора
Снимка: iStock/ Guliver

В комбинацията с физическа активност, дори ходене и добър сън 4 храни, включени в диетата на възрастните хора, оказват положителен ефект върху здравето на сърцето. Според диетолога д-р Винеса Рисето топ 4 на най-добрите хранителни продукти в това отношение включва ядки, бобови храни, пълнозърнести храни и тъмен шоколад.

Най-добрите храни за здраво сърце

Ядките съдържат мощна комбинация от фибри, протеини и мазнини, всичките девет основни аминокиселини. Най-силните в това отношение са шамфъстъците.

Ядките са богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които могат да поддържат сърдечно-съдовото здраве.

Лекар: Тази ядка предпазва сърцето от всички заболявания

Фасулът, който може да се яде като гарнитура или като част от основното хранене, е с много високо съдържание на фибри. Фибрите са полезни за регулиране на теглото и здравето на червата. В допълнение, фибрите в боба намаляват количеството холестерол, влизащ в кръвта, а това оказва положително влияние и при хипертония.

Пълнозърнести продукти - овесените ядки, кафявият ориз и други храни съдържат полезни хранителни вещества като магнезий, антиоксиданти и фолиева киселина. Фолиевата киселина ускорява метаболизма и може да предотврати инсулт и сърдечни заболявания.

Тъмен шоколад - комбинирайте го с гръцко кисело мляко или бадеми за вкусна закуска, богата на фибри. По-добре е черен шоколад с 85% съдържание на какао, за да получите повече фибри, съветва диетологът.

Консумацията му носи следните положителни ефекти:

  • Ефективно разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.
  • Има антиоксидантен ефект - намалява холестерола и други атерогенни липопротеини, спомага за намаляване на риска от инфаркт, стенокардия и инсулт.

Какаото забавя растежа на раковите клетки, но точните антитуморни механизми не са добре разбрани. По-ранни проучвания показват, че прекомерната консумация на шоколад, напротив, може да увеличи риска от развитие на рак на червата и гърдата. Така че въпросът ще бъде проучен допълнително, споделя лекарят.

Какаото засяга имунните клетки, участващи както във вродения, така и в придобития имунитет. Установено е, че консумацията на черен шоколад има противовъзпалителни ефекти (не само в червата, но и в имунните реакции в цялото тяло).

„Полифенолите влияят на мозъчната функция, което е потвърдено от томография. Флавонолите и метилксантините подобряват паметта и когнитивните функции и участват в растежа на нервните клетки. При дневна умерена (не повече от 30 гр) консумация на шоколад (със съдържание на какао най-малко 72%), пациентите подобряват кръвообращението в мозъка и насищането му с глюкоза и кислород. Може би по този начин е възможно да се забави развитието на болестите на Алцхаймер и Паркинсон“, казва още диетологът.

Още: Това е най-полезната супа за сърцето, с нея то ще работи като часовник

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...