Този алкохол повишава двойно холестерола

11271
Този алкохол повишава двойно холестерола
Снимка: iStock

Холестеролът е мазниноподобна субстанция, която се намира в кръвта на всички хора. Той е необходим за правилното функциониране на мозъка и други органи в тялото, но прекаленото ниво от холестерол може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания и инсулт. В тази статия ще ви разкажем кой алкохол повишава двойно холестерола.

Кой алкохол повишава двойно холестерола?

Изследванията показват, че консумацията на червено вино може да помогне за намаляване на нивото на холестерола в кръвта, но ако се употребява в прекалени количества, този алкохол може да повиши двойно нивото на холестерола. По-специално, консумацията на повече от две чаши червено вино на ден може да доведе до увеличение на нивото на LDL холестерола, който се нарича и "лошия" холестерол. Това може да доведе до затлъстяване на кръвоносните съдове и други сериозни здравословни проблеми.

Как червеното вино повишава холестерола?

Червеното вино съдържа антиоксиданти като резвератрол, които могат да помогнат за намаляване на нивото на холестерола в кръвта. Въпреки това, ако се употребява в големи количества, червеното вино може да доведе до повишаване на нивото на LDL холестерола в кръвта. Това е заради алкохола, който се съдържа в червеното вино. Алкохлътът може да доведе до увеличаване на триглицеридите, които са друг вид мазнини в кръвта и могат да допринесат за здравословни проблеми като артериално затлъстяване и сърдечни заболявания.

Лекар: Този навик уврежда сърцето повече от пушенето

Какво е препоръчителното количество алкохол?

Според медицинските експерти, препоръчителното количество алкохол е 1-2 напитки на ден за мъже и 1 напитка на ден за жени. Една напитка се определя като 12 унции (около 350 милилитра) бира, 5 унции (около 150 милилитра) вино или 1.5 унции (около 44 милилитра) твърд алкохол.

Какви други фактори повлияват нивото на холестерола?

Освен консумацията на алкохол, има и други фактори, които могат да повлияят на нивото на холестерола. Това включва диетата, нивото на физическа активност, генетиката, нивото на стрес и др. Затова е важно да следите хранителния си режим, да упражнявате редовно и да поддържате здравословен начин на живот.

В заключение, червеното вино може да бъде полезно за здравето, но само при консумация в умерени количества. Ако се употребява в прекалено количество, то може да доведе до повишаване на нивото на холестерола и други здравословни проблеми. Затова е важно да следите препоръчителното количество алкохол и да се стремите да поддържате здравословен начин на живот, който да включва здравословна диета и редовна физическа активност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com