Този навик е по-опасен за здравето от алкохола

3288
Този навик е по-опасен за здравето от алкохола
Снимка: iStock/Guliver

В днешно време обществото е изправено пред множество предизвикателства, свързани със запазването на здравето. Все по-често се говори за вредата от алкохола върху физическото и психическото благополучие на хората. Въпреки това, има един навик, който се пренебрегва, но е наистина по-опасен за здравето от алкохола - никотинизмът.

Никотинизмът е зависимостта от никотин, което е основната активна съставка в цигарите. Негативните последици от никотинизма върху човешкото здраве са добре документирани и научно доказани. Консумацията на никотин влияе върху почти всички органи в тялото и може да доведе до сериозни заболявания като рак на белите дробове, сърдечни проблеми, хронични белодробни заболявания и други.

Според Световната здравна организация, никотинизмът е водещият причинител на предотвратими заболявания и преждевременна смърт по света. Милиони хора в света са зависими от никотин и се борят с последиците от тази зависимост.

Никотинизмът не засяга само активните пушачи, но и тези, които дишат пасивен дим. Пасивният дим съдържа над 4 000 вещества, от които повече от 50 са известни като канцерогенни. Децата, изложени на пасивен дим, са особено уязвими и подложени на риск от заболявания на дихателната система и други здравословни проблеми.

Лекар: Тези напитки намаляват кръвната захар за часове

Преодоляването на никотинизма може да бъде трудно и изисква ангажимент и подкрепа. Съществуват различни методи и програми за преодоляване на зависимостта от никотин, включително заместителна терапия, психологическа помощ и групова терапия. Важно е да се потърси помощ от професионалисти и да се направи решителна стъпка към излизане от този вреден навик.

В заключение, ако искаме да запазим здравето си, трябва да осъзнаем, че никотинизмът е по-опасен за нас от алкохола. Той е причина за множество сериозни заболявания и вреди на организма, както за активните, така и за пасивните пушачи. Преодоляването на зависимостта от никотин е предизвикателство, но е важна стъпка към подобряване на качеството на живот и запазване на здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com