ТОЗИ плод бори тромбите в кръвта и гарантира дълголетие

72075
ТОЗИ плод бори тромбите в кръвта и гарантира дълголетие
Снимка: iStock/Guliver

Този плод е ценен не само заради вкуса си, но и заради положителните си ефекти върху здравето. Съдържа голям брой полезни вещества, които могат да ви предпазят от редица опасни състояния.

Става дума за ананаса. Този популярен тропически плод съдържа витамин А, витамин С, бета-каротин, тиамин, витамин В5 (пантотенова киселина), витамин В6 и фолиева киселина.  За какво е полезен ананасът?

1.       Предпазва от образуване на кръвни съсиреци

Специалисти от Университета на Западен Лондон (Мидлесекс, Великобритания) са изследвали употребата и въздействието на бромелаин (англ. Bromelain, част от ананас) при сърдечно-съдови заболявания. Оказва се, че бромелаинът може да се използва за лечение на остър тромбофлебит, тъй като намалява агрегацията на тромбоцитите в кръвта, има кардиопротективен ефект и също така намалява образуването на кръвни съсиреци.

Как ананасът запазва младостта

Консумацията на ананас помага да се поддържат зъбите, костите, косата и ноктите здрави, заяви Наталия Пугачова, диетолог в Института по...

2.       Има положителен ефект върху сърцето

Проучване, представено на Biotechnology Research International, установи, че бромелаинът може също да разгражда холестеролните плаки, като помага за насърчаване на здравето на сърцето. Това е нещо, което по-специално може да повлияе на цялостното здраве и дълголетие.

За дълголетие се препоръчва използването на и друг вкусен плод. Може да се консумира както прясно, така и сушено. Според изследвания той съдържа много полезни за организма вещества.

Този плод може да се консумира както пресен, така и сушен. Според изследвания той съдържа много полезни за организма вещества.

Става дума за смокината. Тя може да бъде идеален източник на калций, желязо, магнезий, манган, цинк и калий. Смокините съдържат много витамини А, Е и К. Какво е полезно и за какво ще помогне този плод?

Съставката, която ще удължи ЖИВОТА ни

Да, съществува една съставка, която е способна да удължи живота ни. Коя обаче е тя, много скоро ще разберете. Коя е съставката, която ...

·         За холестерола

Смокините съдържат пектин, разтворими фибри. Според някои проучвания, това може да е свързано с намаляване на нивото на холестерола в организма, необходимо за дълголетие, тъй като голямото количество холестерол може да увеличи риска от някои опасни заболявания.

·         От токсини

Хората на диета с високо съдържание на натрий могат да страдат от повишена загуба на калций. Според проучване, публикувано в Public Health Nutrition, високото съдържание на калий в смокините може да сведе до минимум загубата на калций, като същевременно елиминира постепенно пикочната киселина и вредните токсини от тялото.

Пресните смокини са богати на хранителни вещества и са с относително ниско съдържание на калории, което ги прави отлично допълнение към здравословната диета. Те са с високо съдържание на фибри и полифеноли, съединения, които, когато се консумират с храна, предпазват от някои сериозни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com