Учени: Кафето блокира тези заболявания

59701
Учени: Кафето блокира тези заболявания
Снимка: Istock

Предварителните резултати от лабораторни експерименти предполагат, че веществата, съдържащи се в кафето, могат да се използват за лечение на невродегенеративни заболявания и също могат да помогнат за създаването на нови лекарства за тях.

Пиенето на еспресо и други напитки, направени от него, като капучино, лате и макиато, може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и други неврологични разстройства. До това заключение стигнаха изследователи от Италия, които показаха, че при лабораторни тестове съединенията, съдържащи се в еспресото, могат да инхибират образуването на вредни плаки от тау протеини, пише Daily Express US.

Кафето като блокер на заболявания

При здрави хора тау протеините са важни за стабилизиране на мозъчните структури, но при пациенти с болестта на Алцхаймер тези протеини се слепват заедно. Натрупването на тези плаки в мозъка пречи на комуникацията между невроните и се свързва с болестта на Алцхаймер и симптомите на деменция.

Какво ще се случи с холестерола ви, ако откажете кафето поне за 2 седмици

Предишни изследвания показват, че напитката може да има благоприятен ефект върху някои невродегенеративни патологии, въпреки че не е ясно как точно. Еспресото се приготвя по начин, създаващ концентрирана напитка. Химикалите, открити в него, включват алкалоидите кофеин и тригонелин, флавоноидът генистеин и теоброминът, съединение, което се среща и в шоколада.

Изследователите решили да проучат ефектите на тези четири химикала - заедно с пълния екстракт от еспресо - върху тау протеините под микроскоп. Те са инкубирали различни концентрации на тези химикали с пресечена форма на тау протеин в продължение на 40 часа и след това са анализирали ефектите на съединенията. Екипът установява, че с нарастването на общата концентрация на еспресо, кофеин и генистеин, дължината на тау протеиновите "фибрили" - предшественици на плаките - става по-къса и не образува по-големи листове, отколкото биха били в отсъствието на тези съединения.

Според екипа най-впечатляващите резултати са открити при плаки, третирани с пълен спектър екстракт от еспресо. В прессъобщение изследователите съобщават, че еспресото, консумирано самостоятелно или смесено с лате, американо или дори мартини, осигурява на пиещите тази напитка супер концентрирана доза кофеин. И в случая нейната консумация има повече от ободряващ ефект. Съединенията в еспресото могат да инхибират агрегацията на тау протеина, процес, за който се смята, че участва в болестта на Алцхаймер.

Така че може би скоро изследователите ще могат да използват кафето, за да създадат лек за тази ужасна болест. Междувременно можем просто да пием еспресо със или без мляко, освен ако, разбира се, няма противопоказания за това, допълва още изданието.

Още: Лекар: Не пийте кафе по това време, води до диабет

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com