Учени отгледали пълноценни сперматозоиди в лаборатория

8695
Учени отгледали пълноценни сперматозоиди в лаборатория

Френски учени твърдят, че за първи път в историята на науката са успели да отгледат сперматозоиди в лаборатория, съобщава The Telegraph. Методиката ще помогне на стотици хиляди мъже да изпитат щастието на бащинството.

Според изследователите постижението им може да преобърне цялата наука за лечение на мъжкия стерилитет. Клетките на сперматозоидите били създадени в биореактор и били идентични на истинските. По данни на учените от Изследователския институт в Лион, Франция, технологията им ще бъде изцяло готова след четири години.

Сперма на 50 млн. години откриха в Антарктида

Шведски учени откриха в Антарктида пашкул на червей, чиято възраст е 50 млн. години. Това е най-древният образец на животински спермато...

На първо място тя ще помогне на мъже, които страдат от стерилитет в резултат на лечение на рак или под други причини.

Редица други учени се изказали скептично към получените резултати. Те твърдят, че изследването трябва да бъде публикувано в сериозни научни издания, за да може да се оцени и провери.

"Докато не видя публикуваното изследване, оставам скептичен – заявил професорът по андрология от Шефилдския университет Алън Пейси. – Ако те подготвят подобен материал за печат, защо не почакат, докато той не бъде публикуван? Снимките на сперматозоиди, което са попаднали в пресата, за мен не са убедителни. Те не изглеждат зрели сперматозоиди, а само удължени клетки. Единственият достоен аргумент за науката и обществото ще бъде отпечатване на всички резултати от изследванията."

Но представители на Institut de Génomique Fonctionnelle, където е извършено откритието, твърдят, че получените сперматозоиди са абсолютно идентични с естествените и в близко време ще предоставят всички необходими доказателства.

Мобилните телефони увреждат сперматозоидите

Анализът на десетки различни изследвания  показа, че електромагнитното излъчване на мобилните телефони действително може да понижи...

Учените взели незрели зародишни клетки от тестисите на 6-има мъже, страдащи от стерилитет, и ги превърнали в истински сперматозоиди в биореактор.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com