Учени откриха нова причина за дълголетието

4974
Учени откриха нова причина за дълголетието
Снимка: iStock

Група изследователи от цял свят изследваха кръвта на хора над 100 години и откриха нова причина за дълголетието. Резултатите от проучването са публикувани в списание GeroScience.

Учените са изследвали показанията на 44 хиляди жители на Швеция, които са били тествани от лекари на възраст от 64 до 99 години. Проследяването в продължение на 35 години разкрива, че 2,7% от субектите са доживели до 100 години, като 85% от тях са жени. Но всъщност тайната се крие в стойностите на определени кръвни показатели.

Причини за дълголетие

Изследователите са анализирали по-подробно кръвните показатели на столетниците. Проучването изследва 12 маркера, свързани с метаболизма, възпалението, недохранването и анемията, както и функцията на бъбреците и черния дроб.

Оказа се, че тези, които са преодолели крайъгълния камък от 100 години, най-често имат ниски стойности на креатинин, глюкоза и пикочна киселина още от 60-годишна възраст. Въпреки това, 5-те души в цялата извадка с най-ниски нива на общ холестерол и желязо са имали по-малка вероятност да доживеят до 100-годишна възраст в сравнение с хората с по-високи нива.

Дълголетие - учени разкриха 2 признака при хората над 65 години, които го издават

По-рано общопрактикуващият лекар, диетолог, доктор на медицинските науки Маргарита Королева разкри какъв вид хранене ще помогне да се увеличи продължителността на живота. Според нея трябва да включите разнообразни храни в диетата си: зърнени храни, риба, птици, зеленчуци, плодове, горски плодове и ферментирали храни.

В допълнение към балансираната диета, физическата активност, здравият сън и липсата на хроничен стрес ще помогнат за удължаване на живота, каза Олга Радаева, ръководител на катедрата по имунология, микробиология и вирусология с курс по клинична имунология и алергология в Московския държавен университет.

Един от ключовите елементи на храненето на столетниците е растителната храна. Те ядат много плодове, зеленчуци, зеленчуци, ядки, зърнени храни и бобови растения. Тези храни са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, които помагат за предотвратяване на развитието на различни заболявания - сърдечно-съдови патологии, диабет и онкологични заболявания.

Рибата и морските дарове също са част от менюто на столетниците. Те съдържат големи количества здравословни мастни киселини като Омега-3. В резултат на това рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания е значително намален.

Много столетници също консумират ферментирали храни - кимчи, кисело зеле, мисо, темпе и кефир. Те съдържат полезни бактерии, които помагат за подобряване на храносмилането и имунната система.

Диетата на столетниците включва много чай (без захар), чиста вода и натурални сокове. Те избягват кофеина и алкохола, особено преди лягане, тъй като тези напитки могат да намалят качеството на нощния сън.

Още: Учени разкриха кои жени живеят над 90 години - ето каква е тайната на дълголетието им

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com