Учени: Почти всички имаме това в дома си, но то може да причини главоболие

3030
Учени: Почти всички имаме това в дома си, но то може да причини главоболие
Снимка: iStock

Необясними главоболия, алергии и други здравословни проблеми може да са свързани със средата в дома ни.

Неочаквана причина за главоболието

В почти всеки дом има плесени на мухъл и техните спори, твърдят учени в статия, публикувана в списание Applied and Environmental Microbiology.

Както посочва проф. Байли, всеки вид гъбичка произвежда свой собствен набор от микотоксини, което може да обясни защо много хората изпитват такъв хетерогенен набор от здравословни проблеми. В близко бъдеще учените планират да разберат как тези токсини влияят на човешкото здраве чрез експерименти с животни.

Учени: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да пият повече кафе

„Успяхме да покажем, че микотоксините могат да се отделят от мухлясали стени и други предмети директно във въздуха, особено на закрито. Съответно те могат да бъдат вдишвани от обитателите на такива сгради и трябва да се проучи тяхното въздействие върху здравето на хората, особено в домове, където мухълът присъства в големи количества“, казва Жан-Дени Байли от университета в Тулуза (Франция).

През последните години лекарите забелязват, че много хора се оплакват от необясними главоболия, алергични пристъпи, задух и други здравословни проблеми, ако се намират в определен апартамент, къща или стая. Някои от тези случаи, общоизвестни като "синдром на болна сграда", са документирани, но учените нямат обяснение защо това се случва.

Учени разкриха какво се случва с мозъка на хората с висока кръвна захар

Проф. Байли и колегите му случайно са открили възможна причина за всички тези здравословни проблеми, като експериментират с три вида гъби - Penicillium brevicompactum, Aspergillus versicolor и Stachybotrys chartarum, които периодично започват да растат по тапети, мокри стени и в тъмни ъгли на апартаменти.

Учените наблюдават как се размножават тези гъби и какво ги кара да се преместват от естествените си местообитания и да „колонизират“ жилищни помещения, гаражи, вили и други сгради.

За да отговори на този въпрос, екипът на проф. Байли изгражда "симулатор" на условията във всеки апартамент - фрагмент от стена с тапети, върху които учените са засадили спори и периодично са ги издухвали с въздушни течения, симулирайки работата на вентилацията и климатизацията. Въздухът, който преминава през плесенните колонии, непрекъснато е бил анализиран за наличие на спори и отпадъчни продукти от гъбички.

Учени разкриха какво се случва с жените, които пият по 2 чаши вино на ден

Тези експерименти водят до неочакван резултат. Оказва се, че в допълнение към спорите на плесените във въздуха постоянно попадат голям брой така наречени микотоксини - токсични вещества, много от които могат да причинят тежко отравяне или алергични реакции, когато попаднат в белите дробове и кожата. Поглъщането на микотоксини в тялото на животните от фуражи, замърсени с плесен, дори в относително малки дози, рязко влошава тяхната продуктивност, отслабва имунитета и може да доведе до смърт.

Нещо подобно, според учените, може да се случи и в апартаменти, където мухълът покрива стените и тапетите. Гъбичните токсини могат да навлязат във въздуха не само заедно със спорите, но и да се утаят върху прахови частици и микрочастици лепило, които се отлепват от тапети и стени в близост до плесенна колония. Някои от тези прахови частици могат да попаднат върху храната и заедно с нея да влязат в човешкото тяло.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com