Учени разкриха как можем да удължим живота си

11314
Учени разкриха как можем да удължим живота си
Снимка: iStock/Guliver

Колко повече можем да живеем, ако избегнем опасни болести като рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания? А колко повече можем да живеем без да пушим, като не прекаляваме с алкохола, като не ядем постоянно твърде сладки или твърде мазни храни, като се грижим за физическото си състояние и не допускаме да се окажем с наднормено тегло т.е. ако ограничим тези 5 рискови за здравето фактора?

Оказва се, че човешкият живот може да бъде удължен поне с 10 години, ако не се сблъскаме с някое от изброените по-горе състояния. Това показва огромно проучване, публикувано в British Medical Journal.

7 стъпки за по-щастлив живот

Ето седем често срещани стъпки, които всеки може да предприеме, за да бъде по-щастливи в живота, независимо кой сте: 1. Решете, че иск...

В изследването, което е разделено на две, участват почти 122 000 медицински сестри и санитари от Великобритания на възраст между 33 и 50 години! Уникалното е, че то започва още през 1976 година, но резултатите са публикувани едва през 2019 година!

Резултатите - ако успееш да ограничиш изброените в първия параграф 5 рискови фактора, то когато си на 50 години може да очакваш да живееш още средно между 31.1 и 34.4 години - долната граница в случая е за мъже, горната е за жени. Но ако не го сториш, то след като навършиш 50 години, може да очакваш, че ще живееш още средно между 23.5 и 23.7 години - отново долната граница се отнася за мъжете, а горната - за жените. Като цяло продължителността на живота е по-висока при жените, но стига да водиш здравословен живот, можеш да удължиш своя живот с между 8 и 10 години!

Освен това - ако се опазиш от рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания и си мъж, то при навършени 50 години може да очакваш да живееш средно между 31.3 и 39.4 години! При същите условия, но ако си жена, след 50-годишна възраст можеш да очакваш да живееш средно още между 31.7 и 41.1 години! Но ако се опазиш от тези болести, обаче без да се съобразяваш с другите 5 рискови фактора за здравето и си жена, след 50-тата си година може да очакваш да живееш още средно 23.7 години. А ако си мъж, при същите условия очакваният живот е средно 23.5 години.

За това колко важно е да не пушим, да не пием прекомерно алкохол, да се движим достатъчно, да не ядем много мазно и сладко и да нямаме наднормено тегло говорят и резултатите какво се случва, ако сме болни от рак, диабет или имаме сърдечно-съдово заболяване. При наличие на рак, но ограничаване на изброените вече 5 рискови фактора за здравето, 50% от наблюдаваните в изследването хора са живели средно 22.9 години след 50-тата си годишнина. Ако обаче не са се ограничавали, 50% от наблюдаваните са преживели едва 11 години средно, след като са навършили 50 години. Подобно е положението в случаите на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

10 неща, които да правите от днес за по-щастлив живот

Искате да бъдете по-щастливи, но не знаете от къде да започнете? Ето 10 неща, които да правите всеки ден, за да вървите към своето щаст...

Изследователи смятат, че спазването на средиземноморска диета с високо съдържание на зеленчуци и плодове, морски дарове и пълнозърнести храни удължава живота. Такава диета намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Учените също препоръчват да се намалят нивата на стрес в живота и да се търсят радостни моменти. За да направите това, те съветват да намерите любимо хоби, да се занимавате с изкуство или спорт, да общувате с животни и много други. Те обясниха, че щастливите хора имат 3,7% по -нисък риск от ранна смърт и живеят с 18% по -дълго от нещастните хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com