Учени разкриха какво се случва с кръвта на хората, които пият алкохол

50464
Учени разкриха какво се случва с кръвта на хората, които пият алкохол
Снимка: Pixabay.com

Биохимикът Джон Джейкъбс анализира кръвта на пациенти, страдащи от заболявания и състояния като ебола, рак, туберкулоза, хепатит, диабет, лаймска болест, травматично увреждане на мозъка и грип, както и такива, консумиращи алкохол. Когато той и колегите му изследват последната група хора, остават изненадани от изкривената биохимична картина на кръвта сред консумиращите алкохол.

Какво се случва с кръвта на хората, които пият алкохол

Учените са изследвали подробно активността на протеините в кръвта на пациенти с алкохолен хепатит, тежка форма на чернодробно заболяване, причинено от прекомерна консумация на алкохол в продължение на години.

„Протеините при тези пациенти са по-неравномерни, отколкото във всяка друга кръвна плазма, която сме анализирали ", казва Джейкъбс, биохимик в Тихоокеанската северозападна национална лаборатория на Департамента по енергетика. „Близо две трети от протеините, които измерихме, са на необичайни нива", споделя експертът.

Учени: Този алкохол насърчава отслабването

Развитието на хепатит, свързан с консумацията на алкохола, е дълъг процес. Това заболяване е по-тежко от други чернодробни заболявания, свързани с алкохола, включително цироза и мастно чернодробно заболяване. Около 10 процента от пациентите с хепатит, свързан с алкохола, умират в рамките на един месец след диагностицирането, а около 25 процента умират в рамките на шест месеца. Често те са в последните стадии на заболяване, което се е развивало в продължение на много години.

Изследването анализира кръвни и тъканни проби от 106 души. Проучването включва 57 пациенти с хепатит, свързан с алкохола, и 49 други пациенти или са имали неалкохолна мастна чернодробна болест или други чернодробни заболявания, свързани с алкохола, като цироза, или са били здрави.

Екипът на PNNL използва чувствителна масспектрометрия, за да измери повече от 1500 протеина в кръвта на участниците в проучването. Много протеини са били в по-ниски стойности при тези пациенти. Включените протеини покриват пълния спектър от телесни функции, включително възпаление, имунитет и съсирване на кръвта, както и основни функции на черния дроб. Това съобщава MedicalXpress.

Учени: Винаги пийте тази напитка 30 минути преди пиенето на алкохол

Екип, ръководен от Рамон Баталер, председател на катедрата по хепатология в университета в Питсбърг и автор на настоящото изследване, установи, че промените в ключови протеини в кръвта на пациенти с болестта пряко корелират с обширна генна и протеинова дисрегулация в черния дроб , свързвайки специфичната за болестта експресия на кръвен протеин с чернодробната функция.

И двете проучвания подчертават централната роля на молекула, наречена HNF4A, която е централният център на активността на чернодробния ген. HNF4A също участва в развитието на заболявания като рак на панкреаса и диабет.

„Тези данни ще ни помогнат да разберем какво се случва при тези пациенти и се надяваме, че ще ни дадат допълнителен инструмент за наблюдение на отговора на лечението “, казва проф. Джейкъбс.

5 симптома, които издават, че черният дроб е претоварен от алкохола

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com