Учени разкриха какво се случва с тялото ви, когато ядете тиква

13740
Учени разкриха какво се случва с тялото ви, когато ядете тиква
Снимка: iStock

Тиквата e eдна от храните, които трябва да присъстват в диетата на всеки през есенно-зимния сезон. Диетологът Елизабет Уорд разкри какви са ползите от нейната консумация. Тя укрепва имунитета, подобрява здравето на очите, намалява кръвното и холестерола.

Ползи от тиквата

"Тя съдържа фибри и е чудесен начин да задоволите дневните си нужди от тези хранителни вещества, които са около 28 грама в план за хранене с 2000 калории", казва американският изследовател и диетолог Елизабет Уорд.

Фибрите подобряват редовността на изпразване и здравето на червата Те също са полезни за премахване на холестерола от тялото и за балансиране на кръвната захар и поддържане на чувството за ситост по-дълго. В този зеленчук се съдържат пребиотични фибри, които помагат за храненето на добрите бактерии в червата.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, когато ядете тиква

Според доклад , публикуван в Current Developments in Nutrition, наред със здравето на червата, пребиотичните фибри могат също да насърчат усвояването на калций, да намалят риска от алергии и да подобрят имунитета.

Коментираният зеленчук съдържа трио витамини, поддържащи кожата – витамин А, витамин С и витамин Е. В една чаша тиквено пюре ще получите около 10 микрограма витамин С (дневната норма е 75 до 90 микрограма), около 1900 микрограма витамин А (дневната норма е 700 -900 микрограма) и 2,5 микрограма витамин Е (дневната доза е 15 микрограма).

Бета-каротинът се превръща във витамин А в тялото и помага за защитата на клетките на кожата от увреждане от вредните ултравиолетови лъчи, витамин С е от съществено значение за производството на колаген и хидратацията, а витамин Е е мощен антиоксидант, който помага за защита срещу увреждане от свободните радикали.

Бета-каротинът е мощен растителен пигмент, който се превръща във витамин А в тялото, а витамин А играе критична роля в поддържането на здравето на очите.

Коментираният зеленчук е един от най-добрите източници на лутеин и зеаксантин - две съединения, свързани с намален риск от свързана с възрастта дегенерация на макулата и катаракта.

Благодарение на високите си нива на витамини А и С, този зеленчук помага за укрепване на имунната система. Той е с високо съдържание на антиоксиданти и витамини А и С, които помагат за укрепване на имунната ни система по различни начини. Това е още една причина да го добавите към диетата си през студения сезон.

Още: Лекар разкри кой НЕ трябва да яде тиква

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com