Учени разкриха кога и как виното помага при диабет

22231
Учени разкриха кога и как виното помага при диабет
Снимка: Getty images

Според проучване, проведено от учени от университета Тулейн, съединенията в гроздето, които след това преминават във виното, могат да понижат нивата на кръвната захар и да помогнат в битката с диабета.

Вино – как помага при диабет

„Пиенето на умерено количество от тази напитка по време на хранене може да предотврати заболяването от тип 2, стига да нямате други заболявания, които могат да бъдат неблагоприятно повлияни от умерената консумация на алкохол“, каза д-р Хао Ма, водещ автор на изследването и биостатистик в Центъра за изследване на затлъстяването на университета Тулейн.

Лекар: Бирата и виното предпазват от това заболяване

Екипът е проучил данни от 312 000 британци, които се смятат за "уверени пиячи". В по-късна част от проучването екипът установи, че 8600 са развили коментираното заболяване от тип 2, след като са били наблюдавани в продължение на десет години. Въз основа на своите открития учените отбелязват, че хората, които пият една или две чаши от червената напитка по време на хранене, са с 14% по-малко склонни да развият коментираното заболяване за определен период от време. Това се дължи на богатите на хранителни вещества химикали, открити в алкохолната напитка, като ресвератрол, който е подобно на антиоксидант вещество.

„Въздействието върху здравето от консумацията на алкохол е описано като нож с две остриета, тъй като може да бъде както полезно, така и вредно в зависимост от това как се консумира. Предишни проучвания се фокусираха върху това колко хора пият и имаха смесени резултати. Много малко проучвания са фокусирани върху други подробности за консумацията на алкохол, като например времето за консумацията му“, споделя д-р Хао Ма.

Тези, които пият коментираната напитка в умерени количества (една чаша за жени или две за мъже всеки ден по време на хранене), се справят най-добре.

„Клиничните изпитвания също установиха, че умерената консумация на алкохол може да има някои ползи за здравето, включително положителни ефекти върху метаболизма на глюкозата“, казва д-р Ма.

„Остава обаче неясно дали метаболизмът на глюкозата допринася за намаляване на проявите и риска на заболяването от тип 2. В нашето проучване се опитахме да определим дали консумацията на алкохол и рискът от захарна болест могат да зависят от времето на консумация на винената напитка по отношение на храненето", добавя експертът.

„Тези данни предполагат, че не алкохолът с храната, а други съставки във винената напитка (може би антиоксиданти) могат потенциално да намалят риска от коментиранот заболяване от тип 2“, каза Робърт Екел, професор в университета в Колорадо.

Още: 2 чаши вино на ден - учени разкриха какво ще се случи с мозъка ви

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com