Лекар: Бирата и виното предпазват от това заболяване

32854
Лекар: Бирата и виното предпазват от това заболяване
Снимка: iStock

Бирата и виното имат противовъзпалително действие, това споделя известният руски лекар д-р Александър Мясников. Той допълва, че храните и напитките, които имат противовъзпалителен ефект, ефективно подпомагат здравословните функции на сърдечно-съдовата система. По-специално, консумирането на плодове, ядки, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, чай и кафе помага на сърцето и кръвоносните съдове да останат здрави.

„Пиенето на вино и бира намалява риска от развитие на аортна аневризма“, информира лекарят.

Бирата и виното предпазват от аневризма

Аортната аневризма е изпъкнало образувание на стената на артерия. Когато се появят малки аневризми, на тяхно място започват да се образуват атеросклеротични плаки и в същото време човек става податлив на атеросклероза, образуване и отделяне на кръвен съсирек и инсулт. Когато се появят големи аневризми, това е изпълнено с тяхната дисекция и разкъсване, което води до смърт. Доктор Мясников отбеляза, че появата на аортна аневризма може да бъде причинено от тютюнопушене, липса на физическа активност, хипертония и неправилно хранене (например злоупотреба със сол).

Лекар разкри какво се случва с черния дроб, когато пиете бира в жегата

Двете коментирани алкохолни напитки съдържат полифеноли - вещества, при абсорбиране в организма се образуват метаболити, които подпомагат растежа на полезната чревна флора, отговорна за противовъзпалителното, антиоксидантното и имуномодулиращо действие.

Според проучване, резултатите от което са публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry, пивото има благоприятен ефект върху мъжкия организъм. По-конкретно, тези, които пият едно алкохолно или безалкохолно питие на ден, имат по-разнообразен набор от бактерии в червата си. Всичко това може да намали вероятността от развитие на определени заболявания. Напитката съдържа полифеноли и специални микроорганизми, които се образуват в резултат на ферментацията. Тези вещества могат да направят състава на микробите в червата на човека по-разнообразен.

Експериментът на Ана Фария и нейните колеги включва 19 здрави мъже. Всички те са били разделени на две групи, които са консумирали по 11 течни унции (30 мл) алкохолен или безалкохолен лагер вечер в продължение на месец. В резултат на това се оказа, че състоянието на червата им се е подобрило до края на изследването.

Експертите също така отбелязват, че безалкохолната версия на напитката е бъде най-безопасна за здравето.

По отношение на винената напитка наборът от полифеноли е един от най-интересните елементи в нейния състав. Концентрацията на полифеноли достига 3 g/l в червените вина и 1,2 g/l в белите вина. Полифенолите се намират в семките, люспите и дръжките на гроздето. Когато полифенолите преминават във виното благодарение на ферментациятаа, те защитават здравето и възпрепятстват развитието на много сърдечни заболявания и дори рак.

Още: Бира - вдига или сваля кръвното

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com