Учени: Тези напитки са най-вредни за черния дроб на жените

9872
Учени: Тези напитки са най-вредни за черния дроб на жените
Снимка: Iván Jesús Cruz Civieta / iStock

Учени от Brigham and Women's Hospital, САЩ разкриха кои напитки са най-опасни за черния дроб на жените. Изследването им е продължило почти две десетилетия. В експеримента са участвали 100 000 жени на възраст от 50 до 79 години.

Най-вредните напитки за черния дроб на жените

В експеримента се съгласили да участват 100 000 жени, които периодично консумирали изкуствено подсладени безалкохолни напитки – газирани напитки, енергийни напитки, студен чай и др.

След 20 години изследвания специалистите проучиха данните за заболеваемостта от чернодробен рак и смъртността от чернодробни заболявания – фиброза, цироза или хроничен хепатит.

Това е най-важният витамин за черния дроб - ето как е правилно да се приема

Рискът от развитие на чернодробно заболяване се увеличава с опасните 85% при жени, които пият една или повече подсладени напитки на ден. Тези, които пият по-малко от три сладки напитки на месец, са изложени на 68% по-висок риск.

Въпреки продължителността на проучването, учените споделят, че то е наблюдателно. Трябва да се проучи как захарта в напитките може да увеличи риска от чернодробно заболяване на биологично ниво.

Най-голямото увреждане на чернодробната тъкан, разбира се оказва алкохолът. Алкохолните напитки принуждават органа да работи двойно повече. А ако алкохолът се комбинира с газирани напитки, натоварването се увеличава още повече.

Поради етиловия алкохол хепатоцитите (клетките на чернодробния паренхим, които съставляват 60% до 80% от масата на органа) умират, окислително-възстановителните процеси се нарушават и се натрупва токсичен продукт от разпадането на алкохола. В резултат на това се развива възпаление и започва замяната на чернодробните клетки със съединителна тъкан, а самият орган се увеличава по размер.

Прекомерната консумация на алкохол причинява цироза.

Според изследване на китайски учени прекомерната консумация на сол има пагубен ефект върху чернодробната тъкан. Излишъкът от този продукт увеличава клетъчната смърт и увеличава риска от фиброза.

Според стандартите на Световната здравна организация (СЗО) можете да консумирате не повече от 5 грама готварска сол на ден. Но като правило се среща в човешката диета по-често, отколкото може да изглежда. В края на краищата хората получават по-голямата част от солта си от готови и преработени храни. Например, тя се крие в колбаси, колбаси, пушени меса, сирена, консерви, чипс и много други продукти.

Захарта също е вредна за чернодробното здраве. В крайна сметка тя се намира в почти всеки продукт. Тя влиза в състава на сосове, преработени храни, млечни продукти, хляб, закупени от магазина сокове, инстантни закуски, десерти (печива, бисквитки, торти). Особено вредни са газираните напитки. Комбинацията от газове, захар и багрила е троен удар за чернодробната тъкан.

Още: Черният дроб ще стане като нов - тази напитка чисти всички токсини от него

Важно: Този материал е само за информационни цели и не е основа за медицинска диагноза, както и заместител на балансираното хранене. Консултирайте се с лекар за медицински съвет.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com