Учени: Това е най-важния елемент за дълголетието

3398
Учени: Това е най-важния елемент за дълголетието
Снимка: iStock/Guliver

Направени са много изследвания върху чревната микробиота. Като цяло резултатите показват, че здравите черва играят важна роля за дълъг живот.

Работата на червата не се ограничава само до смилането на храната. Червата са дом на безброй микроби, бактерии и вируси. Това позволява на червата да се борят с вредните патогени, влияе на ефектите на лекарствата, произвеждат важни химикали, от които тялото се нуждае, най -вече витамин К, и дори влияе на имунната система, здравето на сърцето и риска от рак, пише в. „Сабах“.

Ако червата играят толкова важна роля във функционирането на организма, е необходимо да се поддържа здравето на червата и полезните микроби, които те съдържат. Най -краткият път към това е чрез приемане на навици за здравословен начин на живот.

Много изследвания са направени върху чревната микробиота. Резултатите показват, че чревните микроби играят важна роля за здравословното стареене и дълголетието. Наблюденията на изследователите показват, че възрастните хора с разнообразна чревна микрофлора живеят по-дълго от хората с по-малко микробно разнообразие. Разбира се, тази връзка не е пряко доказана, но здравата чревна микробиота е свързана с нисък холестерол и високи нива на полезни химикали в кръвта, които са сред факторите, които увеличават дълголетието.

За да извлечете максимума от чревната си микробиота, трябва да я разнообразите. Това разнообразие може да бъде гарантирано чрез използването на фактори за здравословен начин на живот.

Вредни ли са българските туршии и кисело зеле? Отговорът ще ви изнеада

Разбира се, яденето на правилните храни е златното правило. Чревните микроби също обичат да ядат и любимите им храни са здравословни храни като плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни. Влакната, които съдържат, отиват направо в червата, позволявайки на микробите да се хранят и да растат. Яденето на преработени, мазни и захарни храни, както можете да си представите, затруднява оцеляването на полезните микроби и дори може да ги накара да произвеждат химикали, които увеличават риска от различни заболявания.

Няма категорични доказателства, че упражненията допринасят за разнообразието на чревната микрофлора. Експертите обаче смятат, че движението може да промени скоростта на проходимостта на червата, да намали възпалението в червата, да повлияе на апетита или да промени начина на обработка на храната. Въпреки че това са само спекулации, упражненията не са вредни.

Според експерти, поради урбанизацията, развитието на обществените здравни практики и съвременната медицина, разнообразието на чревната микробиота е намаляло. Чревната микрофлора се влияе положително от външни микроби. Да имаш домашен любимец означава, че в дома има допълнителни микроби. Колкото и страшно да звучи, изследванията показват, че децата, които растат в дом с куче, имат по -разнообразна чревна микрофлора и по -малък риск от развитие на алергии.

Пушенето включва вредни химикали и токсини за обитателите на червата, както и за цялото тяло. Убивайки микробите, това намалява разнообразието, което искаме да увеличим. И, разбира се, пробиотици ... Те съществуват, за да повлияят положително на чревната микробиота. Ферментиралите храни като кисело мляко, кефир и кисело зеле са полезни като добавка. Особено препоръчвам да приемате пробиотици с храната, защото няма нито едно доказателство за това, че пробиотиците са вредни, когато се приемат с храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com