Учени: Започнете да пиете по още едно кафе на ден и вижте какво ще се случи

19261
Учени: Започнете да пиете по още едно кафе на ден и вижте какво ще се случи
Снимка: iStock

Как пиенето на допълнителна чаша кафе на ден ще се отрази на здравето ни и по-специално на теглото ни? Отговор на този въпрос дава проучване на учени, публикувано в Sciencedirect. Те са установили връзка между напитката и намаленото наддаване на тегло. Професорът по обществено здраве и благосъстояние на университета в Куинсланд Лорън Бол и диетологът, изследовател и лектор от университета Южен кръст Емили Бърч коментират резултатите от експеримента.

Още една чаша кафе на ден – как това се отразява на тялото

Изследователите са събрали данни от три големи проучвания, проведени в Съединените щати: експерименти на две медицински сестри от 1986 до 2010 г. и от 1991 до 2015 г., както и последващо проучване на лекари от 1991 до 2014 г.

Гастроентеролог: Това е най-вредното кафе

Проучването на медицинските сестри включва повече от 230 000 души и изследва рисковете от хронични заболявания при жените. Повече от 50 хиляди мъже с медицинско образование взеха участие в медицинското изследване, където се изследва връзката между храненето и здравето.

Участниците в трите експеримента попълваха изходен и последващ въпросник на всеки четири години, за да оценят резултатите от консумацията на храни и напитки. И учените успяха да направят изводи от тези данни за промените в консумацията на кафе и промените в теглото, които участниците в проучването докладваха на всеки четири години.

Проучването установи, че наддаването на тегло на медицинските сестри е намаляло средно с 1,2 и 1,7 кг, докато наддаването на тегло на здравните работници е намаляло средно с 0,8 кг.

Изследователите установяват, че увеличаването на консумацията на неподсладено кафе с кофеин с една чаша на ден е свързано с наддаване на тегло, но с 0,12 кг по-малко от очакваното от учените. Добавянето на мляко, сметана или захар няма ефект върху наддаването на тегло.

Но добавянето на допълнителна захар към напитката се свързва с 0,09 кг повече наддаване на тегло, отколкото учените очакваха. Този резултат се наблюдава при тези участници, които са били по-млади и са имали по-високо тегло в началото на проучването.

„Не трябва да увеличавате консумацията на кофеиновата напитка до неразумни нива, тъй като различни фактори могат да повлияят на загубата на тегло“, отбелязват авторите на проучването.

За възрастни безопасното количество кофеин на ден е 400 mg, което се равнява на две чаши еспресо. За разтворимо кафе нормата би била четири чаши и осем чаши чай.

Още: Сложете това в кафето, за да подобрите паметта си

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com