Учените откриха как точно алкохолът вреди на мозъка

15907
Учените откриха как точно алкохолът вреди на мозъка
Снимка: iStock

Учените откриха как точно алкохолът вреди на мозъка.

След като пият, хората стават невнимателни поради факта, че алкохолът блокира производството на хормона норепинефрин (норадреналин), който играе важна роля в работата на спомагателните клетки на малкия мозък и някои региони на мозъчната кора. До този извод стигнаха американски учени, а техните изследвания бяха публикувани в научното списание Nature Communications, цитирани от ТАСС и Агенция "Фокус".

Алкохолът, който забавя стареенето

Диeтoлoгът Aринa Cмoлoвa зaяви, чe умeрeнaтa кoнcумaция нa пeнливи винa мoжe дa зaбaви прoцeca нa cтaрeeнe, пoнeжe тoзи вид aлкoхoлни н...

Доцентът в Тексаския университет в Сан Антонио (САЩ) Мартин Паукерт и колегите му се опитват в продължение на почти десет години да разберат как точно се развива една от основните видими последици от консумацията на алкохол - загубата на внимание и координацията на движенията. Преди няколко години те откриха, че и двете явления могат да бъдат свързани с нарушено производство на норадреналин. Точните механизми на тяхното развитие обаче останаха загадка за биолозите.

В ново проучване те успяха да получат отговор на този въпрос. За целта учените инжектираха мишки с алкохол, докато тичат на бягаща пътека. Поради факта, че концентрацията на алкохол в кръвта им се увеличава, животните са загубили координацията на движенията и са започнали да се спъват по-често. В същото време биолозите също така наблюдават как се променя активността на малкия мозък и онези участъци от мозъчната кора на мишките, които отговарят за вниманието.

Учените са установили, че намаляването на концентрацията на норепинефрин в началото най-вече засяга не невроните, а онези области на кората и малкия мозък, където има така наречената глия на Бергман. Тази спомагателна мозъчна тъкан е изпълнена с астроцити - спомагателни мозъчни клетки, които предпазват невроните от увреждане, нормализират метаболизма им и премахват излишните сигнални молекули от заобикалящата ги среда.

Алкохолът нарушава функционирането на тези клетки: блокира производството на норепинефрин, поради което астроцитите не могат нормално да "се грижат" за невроните. В резултат на това, поради факта, че астроцитите престават да премахват излишните сигнални молекули и да поддържат средата около невроните чиста, се появяват проблеми в работата на тези региони на кората и малкия мозък, които са свързани с координацията на движенията и вниманието.

Лекар: Заразените с COVID-19 да намалят солта и алкохола

Хората с коронавирус трябва да ограничат количеството солена храна в менюто си, както и да пият по-малко алкохол. Лекарят-терапевт Фили...

Учените се опитаха да стимулират активността на тези клетки, но това не върна нормалната координация на движенията на мишките. Това предполага, че алкохолът причинява и други нарушения във функционирането на малкия мозък.

"От една страна, това откритие ни изненада, тъй като малкият мозък участва пряко в контрола на движенията. От друга страна, съвсем предсказуемо показва, че тази част от мозъка играе важна роля в други мозъчни функции, а също така казва, че астроцитите могат да играят важна роля в работата на съзнанието", заключава Паукерт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com