Важно: Как и кога да използваме слънцезащитен крем за максимална ефективност

4026
Важно: Как и кога да използваме слънцезащитен крем за максимална ефективност
Снимка: iStock/Guliver

Безгрижните летни дни на плажа са ни любими, но дори и към трябва да проявим отговорност, що се отнася защитата ни от слънчевите лъчи. Препоръчително е да не се излагате на слънце без слънцезащитен крем, защото може да изгорите много неприятно. Освен на плажа, слънцезащитата се препоръчва за ползва дори в града, ако излизате през пикови часови зони с най-силно слънчево греене и имате склонност към изгаряне. Важно е да пазим кожата си, за да бъде тя здрава, красива и сияйна. Как и кога се използва слънцезащитен крем? – Нека видим.

Употребата на слънцезащитен продукт е належаща, понеже помага на мелатонина да предпази кожата. Този пигмент е отговорен за образуването на страхотен тен и предпазване на кожата от слънцето, но той често не е достатъчен. Затова трябва да му помогнете с продукт за слънце с фактор, който предпазва от лъчите на силното слънце, което може да причини големи щети на кожата.

Как правилно да се предпазваш от слънцето?

Дейностите на открито са жизненоважна част от лятото и без тях ваканциите ни не биха били същите!  Но много пъти тези дейности ни...

Има два вида слънцезащитни кремове – химични и физични. Физичните са онези, които нанасяме върху кожата и които отразяват светлината от слънцето, защитавайки кожата от изгаряне. Химичните усвояват лъчите в кожата и ги освобождават извън нея под формата на топлина.

Когато настъпи моментът за избор на слънцезащитен продукт, разнообразието на пазара е голямо. За да изберете подходящ, трябва да се съобразите със съставките, които съдържа продуктът. Ако кремът има цинков оксид в състава си, то той ще помогне за възстановяване на изгоряла кожа, намалявайки подуването. Този елемент подпомага възстановителните процеси на кожата, действа облекчаващо върху нея. Този тип продукти може да прилагате върху кожа със слънчево изгаряне. Внимавайте да не я раздразните, ако не подберете правилните съставки. Това важи и за кремовете за предпазване от изгаряне. Трябва да си вземете продукт с фактор според цвета и чувствителността на кожата ви.

Избягвайте продукти със съдържание на салицилати, защото те могат да раздразнят вече изгорената кожа, а едва ли искате това, когато изпитвате силен дискомфорт от състоянието си. Препоръчително е в магазина да търсите слънцезащитни продукти със съдържание на цинков оксид, аминобензонена киселина и оксибензон – това са веществата, които облекчават изгорената кожа и съдействат за бързото ѝ възстановяване.

Много внимавайте, ако сте допуснали изгаряне на кожата. Не нанасяйте други препарати освен вода и съответния продукт. Не се чешете, не закачайте мехурчетата. Ако сте изгорели много и се налага, потърсете професионална помощ от лекар. В такова състояние кожата трябва да се хидратира непрекъснато, вие също. Мокрете я с вода, а вие пийте колкото се може повече течности, за да бъдете хидратирани и отвътре.

5 мита за слънцезащитните продукти

През летния период е изключително важно да не забравяме за слънцезащитните продукти, а да ги използваме редовно и ефективно. За целта е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com