Видите ли това по лицето си - имате висок холестерол

48938
Видите ли това по лицето си - имате висок холестерол
Снимка: iStock

Високият холестерин е изключително опасно състояние, при което имаме повишено ниво на мазнини в кръвта. Молекулите на тези мазнини се натрупват постепенно по стените на артериите и образуват плака, която пречи на богатата на кислород кръв да стигне до сърцето и мозъка. На този етап на различни части на тялото, включително лицето може да се появят признаци, че нивото на "лошия" холестерол вече от дълго време е високо.

Високият холестерол може да бъде трудно забележим в началните етапи заради липсата на видими симптоми. Ето защо, за да се идентифицира това състояние на ранен етап, е необходимо редовно да се правят тестове за нивото на холестерол в кръвта. Това е много важно, тъй като ранната диагностика може значително да намали вероятността от развитие на усложнения в бъдеще.

Видите ли това под ноктите си - имате висок холестерол или сърдечно заболяване

Появата на тъмни ивици под ноктите може да е симптом за многократно повишени нива на холестерол в кръвта, пише британският „Daily...

Основната опасност от високия холестерол е способността му да свива лумена на артериите, в резултат на което жизненоважните органи не получават в пълен обем необходимото им количество кислород и ключови хранителни вещества, от които се нуждаят, за да функционират правилно. Колкото по-дълго не се лекува това състояние, толкова по-висок е рискът от развитие на атеросклероза, която от своя страна може да доведе до сърдечен удар.

Атеросклерозата се характеризира с отлагане на мазнини, холестеролни молекули и други вещества по стените на артериите. Тези отлагания се наричат атеросклеротични плаки, обясняват от клиниката Майо. Тези плаки причиняват стесняване на артериите, блокирайки притока на кръв. Намаленият тонус на лицевите мускули може да послужи като предупредителен знак, че кръвта не се доставя пълноценно до тъканите на лицето, пише „Дейли Експрес“.

Ако имате атеросклероза на артериите, водещи до мозъка, може да развиете признаци и симптоми като внезапно изтръпване или слабост в ръцете и краката, затруднено говорене и летаргия. Временна загуба на зрение на едното око или мудност на лицевите мускули също могат да бъдат признаци на атеросклероза, обясняват експертите от клиника Майо.

Тези симптоми обикновено показват забележимо стесняване на лумена на артериите и предупреждават, че сте застрашени от инсулт. Лечението трябва да започне възможно най-скоро, за да се намали рискът от увреждане или дори смърт. Често усложненията, свързани със стесняване на артериите, засягат краката, тъй като мускулите на краката изискват повече кислород, което е свързано с по-голямо физическо натоварване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com