Видовете болки в гърлото и какво трябва да знаем за тях

130862
Видовете болки в гърлото и какво трябва да знаем за тях
Снимка: iStock/Guliver

Симптоми и лечение на основните заболявания на гърлото

Болката в гърлото е симптом, който всеки от нас е изпитвал, повече от веднъж в живота. Обикновено не обръщаме много внимание на такова неразположение. При болки в гърлото хората обикновено купуват ментолови бонбони, спрейове, които впръскват в гърлото и това често обърква терапията. Важно е да не приемате леко болестите на гърлото. Някои от тях могат да представляват сериозна опасност за здравето.

Специалисти: Безконтролният прием на витамини е опасен

Витамините и минералите могат да причинят сериозни вреди на здравето, ако употребата им не е съгласувана с лекар, каза пред РИА Новости...

Видове заболявания на гърлото и ларинкса

Заболяванията на гърлото може да са причинени от различни провокатори. Най-често неразположението е резултат от бактериална или вирусна инфекция, но гъбичната инфекция и дори образуването на тумор могат да причинят подобни симптоми. В допълнение, заболявания на гърлото, без температура могат да бъдат предизвикани от влиянието на дразнещи лигавици вещества, алергии или твърде сух въздух.

Инфекциозни заболявания на гърлото

Вирусни инфекции

Заболявания, които причиняват болки в гърлото, включват грип и ТОРС, както и морбили и варицела. Сред симптомите, при които болката в гърлото не е на последно място са част от споменатите вече. При тези заболявания възпалителният процес много често се разпространява в гърлото, проявява се от гъделичкане и болка. Друго често срещано вирусни заболявания на гърлото са инфекциозната мононуклеоза, която се причинява от херпес вирус тип IV.

Какво е шизофрения и как да я лекуваме

Всички са чували за болестта шизофрения. Колко е опасна, кого застрашава и какво лечение се препоръчва, нека научим сега. Днес ще се о...

Всички вирусни заболявания на гърлото имат сходни характеристики. При вирусна лезия болката в гърлото е придружена от общ срив, главоболие и слабост. Температурата може да се повиши, но не значително. При грип и ТОРС човек страда от силна настинка и кашлица, едра шарка и морбили се проявяват и чрез обрив по кожата. Мононуклеозата е опасна от разпространението на възпалителния процес, върху черния дроб и далака, което причинява увеличаване на лимфните възли.

Бактериална инфекция

Най-често срещаното бактериално заболяване е баналният тонзилит. При него стрептококът става причинител на ангина, но понякога се провокира от хламидия, микоплазма, гонокок или туберкулозен бацил. Скарлатината и дифтерията също се причиняват от бактерии и са придружени от болки в гърлото.

Епиглотитът е вид възпаление на гърлото - доста рядко бактериално заболяване, което обикновено засяга малки деца на възраст под 4 години. Това заболяване е много опасно, тъй като може да доведе до нарушена проходимост на дихателните пътища.

Заболявания като скарлатина и дифтерия, някога широко разпространени, сега са много редки. Но ако се появи възпалено гърло, те трябва да се изключват.

Какво е хемоглобин и какво трябва да знаем за него

Хемоглобинът е един от основните показатели за човешкото здраве. Той се диагностицира при кръвен тест. Днес, за да се грижим за здравет...

Чести симптоми на бактериални заболявания на гърлото са слабост, болки в гърлото, подуване на ларинкса и сливиците и висока температура - до 40 0С.

Гъбични инфекции

Гъбичните лезии са в резултат от активното възпроизвеждане на гъбички от дрожди и плесени. Гъбичните заболявания на гърлото или микозата, често се проявяват като тонзилит, фарингит или ларингит. При всички гъбични лезии и налепи по сливиците и по лигавиците се появява плака под формата на бяла маса. Така наречените още налепи по гърлото се проявяват със силни болки, но температурата остава нормална. Микозата е често срещана, следствие от намаляване имунитета, недостиг на витамини, лечение с антибиотици и хормонални лекарства. Гъбичните заболявания на гърлото също могат да доведат до нарушения в работата на стомашно-чревния тракт.

Туморни заболявания

Заболяванията на гърлото и ларинкса могат да бъдат причинени от растеж на тумора. Туморите са първични (първо се образуват в ларинкса) и вторични (метастази на онкологични процеси в други органи). С нарастването на неоплазмата пациентите започват да се оплакват от „бучка в гърлото”, усещане за чуждо тяло. Гласът може да се промени и да стане дрезгав или да се долавя усещане за затруднено преглъщане.

5 заболявания, които се предават по женска линия в семейството

Специалистите посочиха ​​заболяванията, които могат да бъдат наследени по женска линия. Затова е важно да знаем от какво са били болни...

Важно:

Бактериалните заболявания на гърлото се характеризират с бързо развитие. При тях може сутрин се чувствате отлично, а до обяд да сте напълно пречупени и трудно да преглъщате. Може и обратната ситуация. Вечерта да си легнете и нищо да ви няма, а на сутринта да имате ужасно чувство за парене, стържене и болки в областта на гърлото.

При вирусни лезии и налепи по гърлото симптомите се появяват постепенно. Каквито и да са симптомите, важно е да се потърси лекар. Такъв ще назначи лабораторни изследвания, след което ще може да даде точен отговор на въпроса: Каква етиология има заболяването на гърлото - вирусна, бактериална или гъбична.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com