Видовете кръвни групи и какво означават те

360199
Видовете кръвни групи и какво означават те
Снимка: pixabay.com

Кръвни групи, това са антигенни с индивидуален характер и принадлежат на червените кръвни клетки. Те се определят, чрез идентифициране на специфични групи въглехидрати и протеини, включени в мембраните на кръвни клетки.

Видове кръвни групи

Това правило важи, както при животни, така и при хора.

Когато лекарят говори за кръвната Ви група, това означава две неща: кръвна група, според ABO системата и вашия фактор Rh.

Кръвните групи се диагностицират от антигените, в самите кръвни клетки. Антигенът е структура на повърхността на клетката. Ако тя е чужда за тялото, тогава системата за защита на човека ще отговори на това. Ето защо е необходимо да се вземат предвид кръвните групи по време на трансфузия. Донора се определя в Кръвния център, а кръвната група на пациента - преди преливане.

Система AB0

Най-голямо значение има системата от кръвни групи АВО, според която кръвта се разделя на групи A, B, O и AB. Определя се от два типа антигена, разположени на повърхността на кръвните клетки:

Кръвна група А - антиген А, който е на върха на червените клетки кръв;

Кръвна група В - антиген В е на повърхността на кръвните клетки;

Кръвна група AB - антигени на А и В са на повърхността на кръвни клетки;

Нулева кръвна група - нямат нито антиген А, нито антиген В.

Ако човек има кръвна група A, B или 0, тогава в кръвната му плазма има и антитела, които унищожават онези антигени, които човекът няма. Примери: Ако сте с кръвна група А, тогава не трябва да преливате кръв от група В, защото в този случай в кръвта ви има антитела, които се борят с В антигени. Ако имате кръвна група 0, тогава в кръвта ви има антитела, които се бият, срещу антигени A и срещу антигени B.

При носители на кръвна група AB, няма такива антитела. Следователно, може да бъде преливана кръв от всяка група. Следователно носителят на кръвната група AB е универсален пациент.

Носител на кръвна група 0 е с отрицателен фактор Rh. От своя страна, се нарича и универсален донор, тъй като неговите клетки са подходящи за всички пациенти.

Принадлежността към Rh фактор може да бъде положителна (+) и отрицателна (-). Зависи от наличието на D антиген. Ако присъства D антиген, притежателят му се приема за Rh-положителен, а ако D антиген липсва, тогава Rh е отрицателен.

Ако човек е с отрицателен резус фактор, тогава при контакт с Rh-положителна кръв (например по време на бременност или с кръвопреливане) може да се образуват антитела. Те могат да причинят проблеми при бременност на майка с отрицателен резус фактор, а се роди бебе с положителен фактор Rh.

В допълнение към системите ABO и Rh към днешна дата са отворени около тридесет други системи от кръвни групи. Клинично най-важните от тях са системите Kidd, Kell и Duffy. Системата Kell изследва и кръвта на донорите.

Как се определят кръвни групи?

За диагностициране на кръвна група, тя се смесва с реагент, съдържащ известни антитела.

В основата се нанасят три капки кръв, взета от едно лице: към една капка се добавя анти-А тест реагент, към друга капка анти-В тест реагент и анти-D реагент тест към третата капка, т.е. тестов реактив Rh.

Ако в първата капка се образуват съсиреци в кръвта, т.е. червените кръвни телца се слепват (аглутинация), тогава пациентът е с антиген А.

Ако кръвните клетки не се слепят на следващата капка, следователно човекът няма антиген В;

И ако в третия случаи се появи аглутинация, това показва положителен Rh фактор. В този пример донорът има кръвна група А, резус-факторът е положителен.

Съвместимостта на донора и реципиента е изключително важна. Ако не се вземе под внимание, може да има опасни реакции при кръвопреливане.

Наследственост и кръвни групи

Всеки наследява от бащата и майката в еднаква степен. Следователно наследственото вещество има двойна структура: едната част от майката, а другата от бащата. Говорейки за наследяване на кръвни групи, трябва да се има предвид, че:

Повечето от гените ни съществуват в две копия.

Всеки от родителите предава на децата си (въз основа на случаен подбор) по едно от тези копия;

Гените се срещат в различни версии (алели);

Някои от версиите на гените са по-силни от други.

ABO система Rh система

В системата AB0 антигените са представени в три версии A, B и 0. Като се има предвид, че наследственото вещество включва две части, могат да се получат шест различни комбинации гени:

АА

A0

AB

B0

BB

00

Силната част се проявява, еднакво или като комбинация от двете. В системата AB0 гените А и В са по-силни от 0, което влияе върху формирането на кръвна група, както следва:

Гени Кръвна група

АА А

A0 А

AB AB

B0 B

BB B

00 0

Пример: Майката има комбинация от A0 гени в наследствено вещество и нейната кръвна група е обозначена А. Тогава, тя е носител на гена на кръвната група 0 и вероятността да го предаде на рожбата си е голяма.

Кръвната група на бащата е обозначена като 0 и в наследственото му вещество има комбинация от гени 00. Съответно той може да предаде на детето само 0, т.е. липса на антигени. По този начин детето им може да има кръвна група A (A0) или 0 (00).

В Rh системата нещата има само два варианта: антиген D или присъства (резус-фактор положителен), или отсъства (резус фактор отрицателен). Положителният резистентен фактор доминира над отрицателния.

Гени Кръвна група

+ / + положителен

+/- положителен

- / - отрицателен

Пример: майката има положителна кръв Rh и има скрита отрицателна версия, тоест алела (+/-), а бащата има същата комбинация и двамата предават отрицателния алел. Тогава може у детето да е на лице, отрицателен резус-фактор, наследен от двамата родители с положителни Rh фактори.

Още по темата:

Хранене според кръвната група

Храни според кръвната група

12 невероятни факта за кръвните групи

Откриха коя е най-смъртоносната кръвна група

Вижте коя кръвна група е най-слаба и най-податлива към заболявания

15 лесни начина за понижаване на кръвната захар

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com