Висок холестерол: 3 лесни за изпълнение съвета от диетолог за свалянето му

43575
Висок холестерол: 3 лесни за изпълнение съвета от диетолог за свалянето му
Снимка: Manu5 / CC BY-SA 4.0

Руският диетолог д-р Малярова обяснява как малки промени в диетата могат да бъдат ефективно оръжие в борбата с високия холестерол. Те включват консумация на повече фибри, включване на боровинки в диетата и заместване на олиото с масло от авокадо.

Намаляване на високия холестерол

Високите стойности на този показател се свързват с наличието в кръвта на прекомерно количество восъчно вещество, произвеждано от черния дроб.

Тялото трябва да поддържа деликатен баланс на липидите, защото твърде големите количества лош холестерол може да запуши артериите, причинявайки много сериозни здравословни проблеми.

"Вашата диета може да действа като катализатор или противоотрова на този процес", споделя експертът.

Лекар: Този вкусен плод вдига холестерола

Според диетолога липсата на достатъчно протеини в диетата и яденето на твърде много рафинирани въглехидрати може да доведе до намалено производство на жлъчка, намалявайки количеството липиди, отделени от тялото.

„Малки промени в избора ви на храна могат да ви помогнат да запазите количеството на восъчното вещество в кръвта под контрол", споделя експертът.

"Преминете към масло от авокадо - дори нещо толкова малко като избора на растително масло може да причини проблеми с липидите в кръвта. За щастие, промяната на диетата в тази област може да доведе до "значителна" промяна в нивата на мазнините. Използването на масло от авокадо вместо твърди мазнини и храни с по-високо съдържание на наситени мазнини ще ви помогне да контролирате нивата на липидите“, казва д-р Олга Малярова.

"Добавянето на малко богати на полифеноли боровинки към вашата диета е друг научно доказан начин за понижаване нивата на лошия холестерол. Консумацията на 150 грама боровинки дневно в продължение на шест седмици се свързва със статистически значими намаления на общите нива на липидите (шест процента), лошия холестерол (седем процента) и триглицеридите (27 процента) и повишаване с 6% на липидите от "добър" тип“, казва д-р Малярова.

"Добрите" липиди абсорбират лошия си аналог от кръвта и го транспортират обратно в черния дроб, където се изхвърля от тялото. По този начин може да се подобри цялостното здраве на сърдечно-съдовата система. 

Фибрите, намиращи се в плодовете, зеленчуците, ядките и пълнозърнестите храни, помагат за понижаване на холестеролните нива.

Диетологът препоръчва да започнете с овесени ядки, тъй като малките храни са богати на разтворими фибри, които могат да помогнат на нивата на този показател да спаднат бързо 

„Фибрите с по-висок вискозитет, като тези в овеса, ечемика или псилиума, изглежда имат по-универсално въздействие върху нашето здраве от фибрите от пшеница и ориз“, обяснява диетологът. 

Лекарят също така посъветва да комбинирате диетичните промени с упражнения и в рамките на два месеца ще постигнете осезаеми резултати.

„Основното тук е последователността. Упражненията не трябва да са с висока интензивност или продължителност, но е желателно да се правят ежедневно”, каза д-р Малярова.

Още: Лекар: Това е най-опасният плод за хората с висок холестерол

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрата пролетна билка за сърцето и черния дроб

Какво ще се случи със сърцето ви, ако спрете да пиете кафе

За какво е полезна ментата?

18 ефективни начина за сваляне на кръвното

Тиквички - как влияят на холестерола

Зъболекар: Никога НЕ правете това нещо, когато си миете зъбите

По колко плодове на ден свалят холестерола

Ако имате тези симптоми, може да страдате от рефлукс

По колко череши и кога могат да се ядат при диабет?

Лекар: Хората с тези заболявания трябва да ядат само сух хляб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com