Витамин Е - защо е важен, в кои храни се съдържа

16758
Витамин Е - защо е важен, в кои храни се съдържа
Снимка: iStock

Витамин Е е основно хранително вещество, което играе важна роля в много функции в човешкото тяло и здравето.

Защо е важен?

Той е мощен антиоксидант, който помага за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Освен това играе ключова роля в имунната система, регулирането на възпалението, съсирването на кръвта и производството на червени кръвни клетки.

Освен това е основно хранително вещество, което означава, че тялото не го произвежда и трябва да го набавяме чрез диетата си. Важно е обаче да се отбележи, че прекаляването с хранителни добавки с този витамин може да доведе до сърдечни проблеми, така че как и колко го използвате е изключително важно.

Дефицитът на този витамин повишава риска от инфаркт

Според изданието The Health Site някои изследвания показват, че вит. Е може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания чрез регулиране на кръвното налягане и намаляване на възпалението. Като мощен антиоксидант, той е основно хранително вещество, необходимо за оптимално здраве. Това вещество се намира в голямо разнообразие от храни, включително лешниково масло, авокадо, спанак, сьомга и пюре от тиква, което го прави лесно да го включите в диетата си като част от здравословния и балансиран начин на живот. 

Храна, богата на витамин Е

Ядки - орехите са отличен източник на вит. Е, както и на други хранителни вещества като омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Има много начини да включите ядки в диетата си. Можете да ги консумирате сурови, печени, добавени към салати, зърнени храни или смутита. Въпреки това е важно да се консумират умерено, поради високата им калорична стойност.

Слънчоглед - слънчогледовите семки са друг отличен източник на вит. Е и могат да се консумират като лека закуска или като добавка към различни ястия. Те са идеални за смесване в закуски като мюсли или смутита – можете да поръсите слънчогледови семки върху любимата си салата или да ги смесите в гръцко кисело мляко.

Зеленолистни зеленчуци - зеленчуци като спанак, зеле и манголд също съдържат вит. Е, заедно с други важни хранителни вещества като витамини А и К.

Авокадо - тази суперхрана е не само богата на здравословни мазнини, но и на вит. Е, който поддържа здравето на кожата и имунната система.

Вит. Е в авокадото действа като мощен антиоксидант, който помага за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Може да помогне за предотвратяване на различни заболявания и поддържане на общото здраве.

Бобови растения - грахът, лещата и нахутът са бобови култури и храни, които са богати на вит. Е и могат лесно да се добавят към различни ястия.

Това са най-опасните витамини

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com