X
 
 

Внимание инфекции! Какво не знаем за нашия смартфон

3192 0
Внимание инфекции! Какво не знаем за нашия смартфон
Снимка: Thinkstock/Guliver
Много от предметите, които ни заобикалят, са източници на невидима опасност. Каква е тя – за това говори пред Радио „Спутник” Вячеслав Илин, професор в Института по биомедицински проблеми в москва.

От бактериите, които са резистентни на антибиотици в света вече умират десетки хиляди хора. А до 2050 г. супер-бактериите ще убиват до 10 милиона души годишно, прогнозират учените. Но все още има шанс да се справим със ситуацията.

Как светлината от телефона ни кара да дебелеем

Светлината, която излъчват екраните на мобилните устройства, използвани в късните часове на деня предизвикват влечение към сладкото и в...

Предметите и нещата, които ни заобикалят, могат да пренасят опасни инфекции. „Шампиони” в това отношение са перила и дръжки в обществения транспорт, компютърните клавиатури, ползвани от повече хора, неметалните дръжки за врати, пластмасовите дръжки на кошниците в магазините и смартфоните, каза Илин.

Според ученият вината е биофилмът, който се образува върху неметалните повърхности.

"Традиционните начини за предаване на бактерии във всекидневието са неметални повърхности, върху които биофилмът остава по-жизнен, отколкото върху метални образувания. Всичко, което не е направено от метал, е покрито почти непрекъснато с микроорганизми. Като част от биофилма микроорганизмите оцелеяват дълго. Без третиране с дезинфектанти, такива повърхности са надежден начин за пренос на опасни инфекции. Традиционно те трябва да се третират с дезинфектантни на всеки две седмици, както се прави в космическите станции", каза Илин.

Според него биофилмът най-бързо се формира, например, на екраните на мобилните телефони. Той съдържа огромен брой микроорганизми, включително опортюнистични бактерии, които могат да се предават от човек на човек.

Гърция забрани мобилните телефони в училищата

Гръцкият министър на образованието Константинос Гавроглу забрани използването на мобилни телефони, таблети и устройства за игри в класн...

"Има много биоцидни препарати за унищожаване на бактериите - например водороден пероксид 3-6%. За хората хлорхексидинът също е такъв. Има надеждни амониеви съединения, те влияят както на микроби, така и на гъбички: ако активното вещество в антибактериалните кърпички е бензалкониев хлорид. "Той има добър ефект върху широк спектър от микроорганизми и гъбички. Спиртът сам по себе си също е надеждно средство, добър биоцид, но бързо изчезва", обясни Вячеслав Илин, цитиран от БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители