Внимавайте за тези опасни бактерии по храните

3049
Внимавайте за тези опасни бактерии по храните
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Може ли да консумираме немити зеленчуци? А храни, които са леко мухлясали? Какво трябва да знаем, когато приготвяме месо? И как да избегнем разпространяването на бактерии в кухнята? Отговорите дава Deutsche Welle:

Афлатоксините - отровата от плесенните гъби

Някои видове микроскопични гъби от групата Aspergillus произвеждат изключително опасни токсини - най-силните от всички биологични отрови. Плесенните гъби се появяват обичайно по орехите и другите ядки, по зърнените култури като царевица и жито, по семената. Ако в кухнята ви има мухлясали храни - дори и само отчасти, най-добре ги изхвърлете.

Смъртоносната плесен

Дори и в малки дози приемането на афлатоксини може да причини сериозни заболявания - като рак на черния дроб, или пък да доведе до нарушения в развитието на плода в майчината утроба. Високата концентрация на този токсин предизвиква остро отравяне, нерядко с летален изход.

Салмонелите

Бактериите от групата Salmonella живеят в стомашно-чревния тракт на много животни. Но за човека ентеробактериите често водят до тежки заболявания. Строгото спазване на правилата за хигиена в кухнята, както и топлинната обработка (15 минути са достатъчно) най-вече на месните и рибните продукти помагат да се избегне разпространението на салмонелите.

Опасните чревни пръчици

От една страна бактериите от групата Escherichia coli изпълняват важни функции в червата на човека. Но при хората с отслабена имунна система особено опасният високопатогенен щам на пръчковидните бактерии (ентерохеморагична ешерихия коли) може да предизвика тежка чревна инфекция.

Коварната салата

Високата температура може да унищожи и салмонелите, и чревните причици. За съжаление обаче бактерии има не само в продуктите от животински произход, но и в зеленчуците. Преди употреба марулите, краставиците и всички останали зеленчуци трябва внимателно да се измият с топла вода. Важно е да се използват различни ножове за зеленчуци и месо. Това помага за намаляване на риска от заралистериите.

Пръчковидните бактерии от групата Listeria са известни със способността си да се приспособяват перфектно. Те фактически са навсякъде, включително в хранителните продукти. В организма на човека те са способни да предизвикат заразяване на кръвта или менингит (възпаление на кората на главния мозък). Листериите могат да бъдат победени чрез термична обработка - на 70 градуса за най-малко десет минути.

Норовирусът

Вирусът Норовирус или Норфолк от групата на норовирусите много често е виновник за разпространението на "стомашното разстройство" с гадене, повръщане и диария. Вирусът може да живее до 12 дни по зеленчуците и месните продукти. Борбата с него се води отново чрез термичната обработка и дезинфекцията на ръцете.

Чистите ръце - залог за здраве

Хранителните продукти влизат в съприкосновение с микробите още докато се обработват. Най-вече в собствената кухня. Затова спазването на хигиената е най-добрият начин за борбата с бактериите и вирусите. Най-важното е ръцете да бъдат измити внимателно със сапун, преди да се пристъпи към приготвянето на храната.

Златните правила на кухненската хигиена

След като веднъж сте размразили продукти, не бива да ги замразявате наново. За рязането на месото, рибата и зеленчуците трябва да се използват различни дъски - така може да се предотврати пренасянето на бактериите към продуктите, които не изискват термична обработка. Месото и рибата трябва да се готвят не по-малко от десет минути (на не по-малко от 70 градуса) и трябва да се изяждат още същия ден!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com