Все повече хора по света страдат от старческа деменция

20281
Все повече хора по света страдат от старческа деменция
Снимка: БГНЕС

Броят на случаите на заболяването, което причинява загуба на памет и промени в обичайното настроение, се повишава значително през последните години, като към днешна дата от него страдат 44 милиона души на Земята. Увеличението е с цели 8 милиона само за 3 години, сочат статистическите данни.

Към 2015 г., на всеки четири секудни някой човек по света бива диагностициран с деменция. Ако заболяваемостта продължи да нараства със същите темпове, до 2050 г. броят на болните от деменция в глобален мащаб ще се увеличи до 135 милиона души.

Решаването на кръстословици всъщност не предпазва от деменция, твърди учен

Препоръката да се решават кръстословици, за да се предотврати свързаната с деменцията загуба на паметта, не помага. За това предупрежда...

Развитие и симптоми

Деменцията, за съжаление, е прогресивно и необратимо заболяване, срещу което все още няма лек. Един от най-честите симптоми е загубата на памет, рязката промяна в настроението и все по-затрудненото общуване с околните. Заболелият не може да изпълнява сам ежедневните си дейности и с развитието на болестта чуждата помощ става все по-належаща.  

Най-често срещаната форма на деменция е тази на Алцхаймер.

Къде по света хората са най-засегнати?

Най-засегнатите от заболяването са хората, живеещи в териториите на Източна Азия и субсахарната част на Африка.

Виагра ще лекува деменция

Виаграта може да се използва за подобряване на паметта, откриха учените от Обединеното кралство. Лекарството, което обикновено се изпо...

Според последните изследвания, 62% от страдащите от деменция живеят в страните, в които населението разполага предимно с ниски и средни доходи. Очаква се случаите на деменция през идните десетилетия да се увеличат най-много именно в тези страни. Това се дължи най-вече на лошата социална сигурност, лошото качество на държавните услуги и изобщо на ограничената грижа от страна на държавата към населението.

Как можем да се предпазим от деменция?

Рискът от деменция може да бъде понижен с около 10% при спиране на тютюнопушенето, повишаване на физическата активност, понижаване на високия холестерол и при цялостно укрепване на здравето.

Умствената активност, според някои научни изследвания, значително понижава риска.

Използвани източници: BUPA – an international healthcare group; Alzhaimer’s Disease International; The Global Voice of Dimentia.

Развитието на деменция е свързано с кръвната група

Неочаквана закономерност откриха учени, сравнили възрастовите нарушения на паметта и настъпването на деменцията с кръвната група, съобщ...

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com