За какви заболявания предупреждава необичайната миризма на пот?

13254
За какви заболявания предупреждава необичайната миризма на пот?
Снимка: iStock

Самата пот няма мирис. Миризмата се дава от бактериите и микроорганизмите, които живеят на повърхността на нашето тяло, тепърва развиващи се в него. Проверете какво може да означава необичайна миризма на пот. В някои случаи ще трябва бързо да посетите лекар.

Потта е естествената система за охлаждане на нашето тяло. Чрез капчиците вода ние предаваме топлина на околната среда, опитвайки се да върнем тялото към естествената му температура. По време на този процес ние изпотяваме токсините и някои минерали от тялото. Човешката пот е предимно съставена от вода. Сместа от минерали, амоняк, натриев хлорид и урея е само 2 процента секрети. Основно поради тази причина самата пот не мирише - защото е съставена предимно от чиста вода.

Тези храни и напитки са най-големият враг на здравите бъбреци

Необичайна миризма на пот - предупреждение за бъбреците

Малко хора знаят, че необичайната миризма на пот може да е сигнал за неизправност на някои органи. Ако сте усетили, че в даден момент потта ви мирише различно и наподобява урина, в главата ви трябва да светне червена лампичка. Това може да е ясен сигнал от бъбреците, че те не функционират правилно. Ако забележите допълнително умора, обща слабост, болки в костите и матов тен, както и повишена нужда от посещение на тоалетната, трябва да посетите Вашия лекар за цялостен преглед.

Необичайна миризма на пот - може да е диабет

Имате ли впечатлението, че миришете на ферментиращия плод от вас? Може да е диабет. Поради липса на инсулин захарта започва да се натрупва в кръвта, образувайки т.нар. кетонни тела. Именно тези съединения придават на потта необичайна миризма. Ако усетите миризмата на ацетон или миризмата на ферментиращи плодове, посетете Вашия лекар - може да се окаже, че имате недиагностициран диабет или лечението Ви на диабет е неправилно.

Пет признака, че бъбреците ви не работят както трябва

Който помирише мишка, никога няма да забрави тази миризма. Ако потта ви наподобява такава миризма, това може да е фенилкетонурия, което е генетично метаболитно заболяване. Най-често се диагностицира веднага след раждането и означава, че тялото ни има дефицит на ензими, които влияят на метаболизма. Метаболитните продукти, които не трябва да присъстват в потта, попадат в потта. Ако въпреки правилната хигиена миризмата не изчезне, консултирайте се със специалист. Пренебрегването на знаците, които ни дава тялото, е изключително опасно и може да доведе до много неприятни и опасни усложнения.

Необичайна миризма на пот - черният дроб вика за помощ

Имате ли чести болки в стомаха, постоянно сте подути или нямате апетит? Ако сте отговорили с „да“ на всички симптоми и усещате миризма на гниене или свински черен дроб в потта си, посетете Вашия лекар. Тази необичайна миризма на пот може да бъде един от индикаторите за чернодробни патологии. Този орган е изключително натоварен – регулира работата на целия човешки организъм, благодарение на него изхвърляме токсините от тялото. Ако черният дроб е възпален, това не бива да се пренебрегва. Ще имате нужда от помощ и посещение от лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com