Пет признака, че бъбреците ви не работят както трябва

37492
Пет признака, че бъбреците ви не работят както трябва
Снимка: iStock/ Guliver

Бъбреците са чистачът на организма. Те отстраняват отпадните продукти, получени като резултат от метаболизма, поддържат водно-електролитния и алкално-киселинния баланс. Тяхното правилно функциониране е от жизнено важно значение за здравето.

При бъбречно заболяване навременните мерки и лечение са задължителни, което прави откриването на скритите сигнали за бъбречно страдание от съществено значение. Симптомите за  нарушена бъбречна функция са неспецифични, което прави трудно диагностицирането и води до откриване на хронични бъбречни заболявания чак в напреднал стадий.

Бъбречните увреждания се развиват по-бързо заради коронавируса

Развитието на бъбречни увреждания в резултат на коронавируса става по-бързо и по-лесно. В същото време, наличието на предварително увре...

Тези 5 знака ще ви покажат, че бъбреците ви не функционират правилно и че е време да се видите със своя лекар: 

1. Оток в глезените, пръстите на ръцете или около очите, подпухване на лицето след сън, подсказват бъбречна дисфункция.

Резултат е от задържането на течности в тялото, които увредените бъбреци не съумяват да отделят и това води до задържане на натрий и подуване. Ако често се събуждате с подпухнали очи, не търсете козметичен продукт за проблема, а споделете с вашия лекар.

2. Задух след минимално натоварване.

Изкачвате 10 стъпала и се чувствате така, сякаш сте участвали в маратон?  Макар да ви изглежда несвързано с бъбреците, чувството, че не ви достига въздух, може да подсказва не белодробно или сърдечно, а бъбречно заболяване. Задухът в случая се дължи на задържаните количества течност, които се натрупват в тялото заради непълноценно функциониращите бъбреци. Освен това проблемите с бъбреците могат да причинят анемия, при която се понижава кислородът в кръвта, и това води до чувство за недостиг на въздух.

Пациент с бъбречна недостатъчност наби лекарка заради клинична пътека

Конкретният повод, поради който бях нападната, е, че трябва да го вкарам в списък за трансплантация. Това заяви бита в София лекарка - ...

3. Лош дъх и метален вкус в устата.

Ако често ви се налага да използвате ароматизатор за уста или ментови бонбони, за да се справите с притеснителния лош дъх, проверете как функционират бъбреците ви. Лошият дъх е признак за натрупване на токсини в тялото – нещо, което е резултат от неправилното бъбречно функциониране. Симптоми са и внезапният отказ от месо, както и липсата на апетит.

4. Умора и главоболие.

Разбира се има десетки други причини за тях, но ако не успявате да намерите причина за главоболието и цялостната  слабост, която изпитвате, проверете как функционират бъбреците ви. Те участват в синтеза на хормона еритропоетин, който е от съществена важност за синтеза на червени кръвни телца -клетките, доставящи кислород и хранителни вещества навсякъде в тялото ви. Бъбречната дисфункция води до намалено производство на червени кръвни телца и от там до недостатъчно хранене на клетките, което се изразява чрез симптоми като умора и болки в главата.

5. Високо кръвно налягане.

Пациентите с бъбречни заболявания и с трансплантирани органи не са съгласни с водената здравна политика

Ние пациентите с бъбречни заболявания и с трансплантирани органи, тъкани и клетки заявяваме нашето пълно несъгласие с водената здравн...

Ако вдигате кръвно не само при стрес или под въздействието на емоции и сте изключили други здравословни причини за появата му, проверете бъбреците си. Увредените бъбреци са чета причина за повишаване на кръвното налягане.

Не пропускайте да следите и урината си. Всяка промяна в нея – потъмняване, пяна, неприятна миризма, често уриниране, нощно уриниране, повишено количество урина е знак, че трябва да посетите лекаря си и да изследвате бъбречната си функция, за да започнете правилно лечение, ако се установят проблеми. Наличието на пяна в урината подсказва високо ниво на белтък в урината, който е показателен за бъбречно увреждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com