За кои билки се смята, че борят и най-неприятните киселини

2818
За кои билки се смята, че борят и най-неприятните киселини
Снимка: Istock

Неразположенията, свързани с храносмилането, са често срещан проблем в ежедневието ни. От подуване и газове до гадене и стомашни киселини, тези неприятности могат сериозно да затруднят живота ни. В тази статия ще разгледаме ролята на някои билки, които се считат за ефективни в борбата с най-неприятните киселини и други стомашно-чревни проблеми.

Най-добрите билки срещу киселините

Розмарин

Розмаринът е не само приятен аромат в кулинарията, но и ефективен помощник в подобряването на храносмилането. Стимулира производството на жлъчка и детоксикира черния дроб. Този ароматен чай не само облекчава стомашните спазми, подуването и газовете, но и помага за отпускането на мускулите на храносмилателния тракт.

Лекар: Тези билки възстановяват киселинността на стомаха

Лайка

Лайката се явява една от най-благоприятните и безопасни билки, подходяща за прием под формата на ароматен чай. Със силни противовъзпалителни и успокояващи свойства, лайката се справя успешно с много стомашно-чревни проблеми. Чаят от лайка успокоява лигавицата на храносмилателната система, намалявайки неразположения като газове, киселини и лошо храносмилане.

Глухарче

Глухарчето е богато на полезни вещества като цинк, желязо, витамин С и други. Това го прави ефективен диуретик, спомагащ за храносмилането и почистването на черния дроб. Чаят от глухарче допринася за облекчаването на газовете, диарията и подуването на корема.

глухарче

Кориандър

Кориандърът, често използван в кулинарията, демонстрира мощни влияния върху храносмилането и облекчава подуването на корема, газовете, киселините и гаденето. Редовната му консумация се свързва с подобряване на перисталтиката на червата.

Лавандула

Лавандулата, обикновено асоциирана с приятен аромат, предлага и полезни свойства за здравето. Активните съставки в нея – линалилацетат и линалол, известни с гастро-защитните си свойства, предпазват стомаха от язви. Освен това, лавандулата може да облекчи менструалните спазми и диарията.

Силни лечебни билки, които се намират на една ръка разстояние

Мащерка

Чаят от мащерка е полезна напитка, спомагаща за облекчаване на газовете, стомашните болки и гастрита. Редовната консумация може да помогне за намаляване на симптомите на синдрома на раздразнените черва и коликите.

Билките могат да бъдат ефективен подход в борбата с неприятните киселини и други стомашно-чревни проблеми. Разнообразието от растения като розмарин, лайка, глухарче, кориандър, лавандула и мащерка предоставят алтернативни решения за поддържане на здравословен храносмилателен процес.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com