Забравете за простудите: Лесен начин да засилим имунната система на децата през зимата

17820
Забравете за простудите: Лесен начин да засилим имунната система на децата през зимата
Снимка: Getty Images/Guliver

Много хора не знаят какви са ползите от приема на витамин Д, но значението му за децата е огромно. Това е един от ключовите витамини, които са от съществено значение за здравето на децата. Витамин Д играе важна роля за растежа и развитието на костите и мускулите на децата, като също така подпомага функционирането на имунната им система. Неговото достатъчно количество в организма е от ключово значение за поддържането на здравето и защитата от различни заболявания.

Основният източник на витамин Д за човешкия организъм е слънцето. Той се синтезира в кожата при излагане на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Когато кожата е изложена на слънце, холекалциферолът (представител на витамин D) се произвежда в епидермиса, като реакция на въздействието на ултравиолетовите B лъчи (UVB). Този процес е основният начин за получаване на витамин Д от организма и е един от най-ефективните начини за покриване на нуждите на тялото от този витамин.

Децата трябва да получават достатъчно количество витамин Д, особено през зимата, когато излагането на слънце е по-ограничено. Препоръчително е да се консумират храни богати на витамин Д, като риба, яйца, млечни продукти и зърнени храни обогатени с витамин Д. Освен това, може да се приема и като хранителна добавка.

Още: Затлъстяване при децата: Съвети как да ги предпазим

Липсата на витамин Д в детския организъм може да доведе до различни здравословни проблеми и усложнения. Ето някои от тях:

  • Рахит. Това е заболяване, при което костите нарастват неправилно поради недостатъчно усвояване на калций от страна на организма. Рахитът е често свързан с липсата на витамин Д, който е отговорен за правилното усвояване на калция.
  • Отслабена имунна система. Витамин Д е важен за да имаме силен имунитет. Недостатъчното ниво на витамин Д може да доведе до ослабена имунна система и по-голяма уязвимост към инфекции и болести.
  • Остеопороза и костни проблеми. Липсата на витамин Д може да допринесе за по-крехки и слаби кости (остеопороза) както през детството, така и в по-късни години.
  • Проблеми с настроението. Някои изследвания свързват липсата на витамин Д с настроението и депресията, особено при деца и младежи.
  • Други здравословни проблеми. Недостигът на витамин Д може да има и други последици за здравето на детето, включително проблеми със сърдечно-съдовата система, хранителни проблеми, неспокоен сън и други.

Достатъчният прием на витамин Д може да помогне за по-редките простудни заболявания по няколко начина:

  • Подпомага имунната функция. Витамин Д играе важна роля в поддържането на имунната система. Той има способността да регулира имунните клетки и производството на антибоди, което подсилва организма в борбата с инфекции, включително простудни заболявания.
  • Предотвратява възпаления. Витамин Д има антиинфламаторни свойства, които могат да намалят възпаленията в дихателните пътища, които често са свързани с простудни заболявания.
  • Подобрява общото здравословно състояние. Достатъчният прием на витамин Д може да помогне за поддържането на общото здравословно състояние и устойчивостта на организма срещу различни заболявания, включително простудни инфекции.

Още: Топла вода с лимон - защо е задължителна през зимата

Важно е да се отбележи, че витамин Д не е универсално лекарство срещу простудни заболявания и други инфекции, но достатъчният му прием е важен за подпомагане на имунната функция и опазване на здравето на децата.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се обърнете към лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com