Забравете за уморените очи, тези съвети са безценни

3584
Забравете за уморените очи, тези съвети са безценни
Снимка: iStock

С изключителния напредък на технологията и дигиталните устройства, които се използват все повече в ежедневието ни, напрежението в очите е станало обичайно състояние за мнозина от нас. Дълги периоди на работа пред компютър, гледане на телевизия и използване на мобилни телефони могат да доведат до умора и напрежение в очите, което не трябва да се пренебрегва.

Народната медицина предлага редица естествени и ефективни начини за облекчаване на напрежението в очите, които могат да помогнат да се поддържа здравето на очите в оптимално състояние. Ще разгледаме някои от тези методи и как можем да ги приложим в ежедневието си.

Още: Какво „казват“ очите ви за вашето здраве и наличието на заболявания?

Компреси от розова вода или розов чай

Розовата вода или розовият чай са известни със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. За да приготвите компрес, натопете памучен тампон или парче марля в студена розова вода или чай и го поставете върху затворените си очи за около 10-15 минути. Това ще помогне да се намали възпалението и напрежението в очите.

Лечебни растения

Някои лечебни растения са известни със своите благоприятни ефекти върху здравето на очите. Например, може да използвате екстракт от лайка или коприва, като ги нанасяте върху затворените си очи с помощта на памучни тампони. Лайката и копривата имат успокояващо и противовъзпалително действие, което може да помогне да се намали напрежението в очите.

Масаж на очите

Нежен масаж на очите може да помогне да се отпуснат очните мускули и да се намали напрежението. Използвайте нежни кръгови движения с върховете на пръстите си около зоната на очите за около 1-2 минути. Това ще подобри циркулацията на кръвта в областта и ще помогне да се намали умората и напрежението.

Гимнастика за очи

Редовната гимнастика на очите може да помогне да се поддържа тяхното здраве и да се намали напрежението в тях. Направете паузи по време на работа с компютър и направете упражнения за очи като погледнете далече за няколко минути или направете кръгови движения с очите и горе-долу. Тези упражнения ще помогнат да се разтегнат мускулите на очите и да се намали напрежението в тях.

Правилна хидратация

Правилната хидратация е от съществено значение за здравето на очите. Уверете се, че пиете достатъчно вода през деня, за да се поддържа влажността на очите. Сухите очи са по-склонни към напрежение и умора, затова е важно да се грижим за тяхната хидратация. Още: Защо сутрин ми сълзят очите - ето каква е причината

Отпускане на очите със зелен чай

Зеленият чай е известен с антиоксидантните си свойства, които могат да помогнат да се намали възпалението и напрежението в очите. Можете да използвате хладен зелен чай, като натопите памучни тампони в него и ги приложите върху затворените си очи за няколко минути.

Спазването на тези народни методи за облекчаване на напрежението в очите може да помогне да се поддържа тяхното здраве и да се намали умората и напрежението. Все пак, ако проблемът продължава или става по-сериозен, е важно да се консултирате с лекар за професионален съвет и лечение. Здравето на очите е важно за общото ни благополучие и е важно да го поддържаме на най-добро ниво.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com