Защо 120/80 се счита за нормално кръвно налягане?

37399
Защо 120/80 се счита за нормално кръвно налягане?
Снимка: Pixabay.com

Един от най-разпространените проблеми с напредването на годините е повишеното кръвно налягане. Причините са различни – заседналия начин на живот, стреса, качеството на храната. Моментна промяна на кръвното налягане може да настъпи при емоционални реакции, лошо настроение и стресови ситуации.

И макар високото кръвно да се смята за доста по-опасно от ниското, второто също не е за подценяване. Внезапното падане на кръвното налягане може да предизвика неприятности, като: прилошаване, колапс, нарушаване на нормалните ежедневни дейности, сънливост и нетрудоспособност. Освен това, то често е съпроводено от други неприятни симптоми, като: сърцебиене, замаяност, гадене, бледа кожа, главоболие, постоянна жажда.

Сок от две прости съставки сваля кръвното за минути

Когато става въпрос за нашето здраве, всяко природно, алтернативно лечение, което има някаква научна основа за лечение на предварително...

Какво представлява кръвно налягане?

Това е налягането на артериите в големия кръг на кръвообращението между систола (фаза на изтласкване на кръвта от сърцето) и диастола (фаза на пълнене на сърцето) и се отчита като две числа за стойностите при тези две фази: първо се казва систолното, после диастолното налягане, напр. 140/80.

Уредът за измерване на кръвното налягане се нарича сфигмоманометър.

Въпреки наличието на определена норма на кръвното налягане, този показател е индивидуален за всеки човек. Има стандарт — 120 на 80, който определя дали има патологични промени в сърдечно-съдовата система, ако стойността на кръвното налягане е извън тази рамка.

Вижте как правилно да измерите кръвното си налягане

В наши дни много хора страдат от високо кръвно налягане, като то вече е проблем не само на възрастните, но и на младите. Честото главо...

Какво трябва да знаете за кръвното налягане?

Кръвното не зависи само от наличието на здравословни проблеми. Този стандарт е приложим само за хора от определена възрастова категория. Налягането от 120 на 80 се счита за норма само за млади хора на възраст от 16 до 40 години. И това означава, че при децата и възрастните хора тези цифри може да са различни.

Така за всеки човек нормалните стойности на кръвното са различни. Ако пациентът не се оплаква от лошо здравословно състояние и резултатите са по-ниски, например 100 на 70, това може да е нормално за него. Съществуват и обратни случаи, когато резултатите превишават стандарта с 10 или 20 единици.

Някои специални състояния на тялото също могат да причинят отклонение на кръвното налягане от приетата норма, например бременност. Първоначално заради нея кръвното може да стане доста ниско, а в периода близо до раждането — напротив, да бъде високо. Лекарите знаят добре това, така че тази функция винаги се взема предвид при измерването.

Откъде произлиза стандартът?

Крушите нормализират кръвното

Редовното консумиране на такива плодове като крушите може да подобри показателите на кръвното налягане и съдовата функция при хора с ме...

Има добре известна фраза "налягане като на астронавт". Причината е, че тези, които летят в космоса, трябва да имат възможно най-доброто здраве. Стандартът на кръвното налягане за тях е стойността 120 на 80.

Между другото, колебанията в налягането невинаги отразяват здравословното състояние, но могат да индикират сериозна заплаха за здравето. Лекарите препоръчват да следите кръвното си налягане.

източник: zdrave.to

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com