Защо НЕ трябва ежедневно да консумираме горчица?

7028
Защо НЕ трябва ежедневно да консумираме горчица?
Снимка: iStock/Guliver

Не е преувеличено да се каже, че горчицата е една от най-популярните подправки в света. И същевременно една от най-полезните - горчицата на прах е ефективна при лечение на настинки, ларингит и хронична кашлица. Нейният ефект се дължи на способността ѝ да насърчава кръвообращението. На фона на всички тези ползи на горчицата, вече със сигурност си задавате въпроса дали тя може да ни навреди.

Американски учени от American Society for Nutrition публикуваха проучване, което опроверга ползите на горчицата като средство за отслабване. Експертите проведоха експеримент, включващ две групи мишки, на една от които беше дадена горчица, а на другата - плацебо. Оказа се, че при нито една от мишките няма промяна в телесното тегло.

Освен това, ако постоянно ядете горчица, вероятно ще започнете да се оплаквате от киселини. Честите пристъпи на киселини в стомаха могат да доведат до развитие на езофагит. Това е заболяване, причинено от излишната стомашна киселина. Проявява се с болезнено преглъщане. Освен това постоянните киселини създават идеални условия за развитието на стомашни язви и рак в хранопровода, предупреждават експерти от професионалния медицински портал WedMD.

Пристрастяването към горчицата може да доведе до гастрит. Консумацията на пикантни храни води до възпаляване на стомашната лигавица и повишаване на нейната чувствителност към инфекции. В резултат на това се създават идеалните условия за развитие на гастрит. Още през миналия век австралийският гастроентеролог Бари Маршал стига до извода, че гастритът се провокира от бактерии, живеещи в стомаха.

Горчицата съдържа съединения, които могат да повлияят на нормалната функция на щитовидната жлеза и съответно на метаболизма.

Постоянното добавяне на горчица към храната намалява чувствителността на вкусовите рецептори. Това се доказва проучване, проведено от учени от университета в Мичиган. Колкото повече горчица ядем, толкова повече се влошават вкусовите ни възприятия. За съжаление е много трудно да се възстанови чувствителността на рецепторите. Затова се препоръчва да не консумирате горчица повече от два пъти седмично.

Всеки продукт, който консумираме твърде често, може да се окаже опасен за здравето ни. За да избегнете това, важно е да се придържате към умереност и да не залитате в крайности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com