Защо трябва да кажете "не" на гладните диети?

7531
Защо трябва да кажете "не" на гладните диети?
Снимка: iStock

Мускулните проблеми и проблемите със съня са най-честите последици от радикалните диети. Да контролираш диетата си е доста трудна задача, защото има толкова много изкушения около нас.

Счита се, че ако стриктно ограничите диетата си за известно време, храносмилателната система ще започне да работи много по-добре и бързо ще се върнете към предишните си форми. Човешкото тяло обаче е строга и добре функционираща система, така че всяка промяна в диетата оказва сериозно влияние върху здравето.

Какво представляват дните на гладно

Още: Плодова диета, която топи килограми

Дните на гладуване са, когато хората ограничават диетата си до определено количество калории или дори започват да ядат само определени храни.

Много хора смятат, че този подход ви позволява да „научите“ тялото да не преяжда и да се засища с по-малко храна. Такива диети се използват в медицинската практика преди и след хирургични операции, по време на остри и хронични заболявания. Ефективността на този тип програми по отношение на отслабването обаче не е научно доказана.

Нужна е балансирана диета. За да отслабнете и да не навредите на здравето си, достатъчно е да намалите порциите и да ядете храни, които удължават чувството за ситост. За да влезете в идеална форма, без да навредите на тялото, трябва да намалите количеството въглехидрати в храната и да поддържате нормата за други показатели. В този случай тялото стартира процес на разграждане на собствените си мазнини, което води до загуба на тегло.

Всеки опит да се изключат от диетата храни, които ви носят витамини и минерали, нужни за правилното функциониране на тялото, неизбежно води до сериозни проблеми.

Още: Бадемите са чудесно допълнение към диета за отслабване, установи ново проучване

1. Възникват мускулни проблеми

По време на дните на гладуване възниква дефицит на хранителни вещества, необходими за функционирането на различни системи на тялото.

Ситуацията може да се влоши, ако човек извършва интензивна физическа активност, докато е на диета. В този случай процесът на разграждане на мускулните влакна се ускорява.

2. Развиват се проблеми със стомашно-чревния тракт

Гладните диети могат да доведат до сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт, дори ако човек не е имал никакви неприятни симптоми преди това.

Всичко зависи от това какви храни са включени в диетата.

Още: Как „диетата в синята зона“ може да ви помогне да живеете по-дълъг и по-здравословен живот

3. Хроничните заболявания се влошават

Небалансираната диета може да влоши съществуващите здравословни проблеми. Например, хората, страдащи от диабет, не трябва да прибягват до такава диета, тъй като "разтоварването" на пациентите може да провокира обостряне. Трябва да сте особено внимателни с такива диети, ако имате чернодробни и бъбречни заболявания.

4. Нарушен сън

Дефицитът на витамини и минерали е голям стрес за организма. Когато синтезът на полезни вещества намалява, производството на някои важни елементи започва да се забавя.

Така че, ако човек прибягва до „разтоварване“ и консумира по-малко от 300 килокалории на ден в продължение на няколко дни, тогава освобождаването на хормона на съня мелатонин намалява.

Още: Какво е полотарианска диета и могат ли вегетарианците да ядат месо?

5. Появява се повече наддаване на тегло

Трябва да запомните, че благодарение на дните на гладно няма да можете да свалите много килограми. Ето защо дори една седмица да следвате такава диета, ефектът ще бъде минимален. И след като човек се върне към обичайния ритъм на живот, има шанс да спечели още повече.

Източник: Inbodyusa

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com