Значението на протеините в нашата диета

5175
Значението на протеините в нашата диета
Снимка: iStock/Guliver

Много от диетите са ограничени до намаляване на количеството калории, като по този начин се намалява количеството на протеини, мазнини и въглехидрати. Това, ако се прави по контролиран начин, може да ви помогне да отслабнете, без да символизира никакъв риск. Ако обаче приемът на определени макро храни, като протеини, е драстично намален, това може да изложи здравето ви на риск.

Поради тази причина в тази статия искаме да подчертаем важността на тези макронутриенти, по-специално протеините.

Макронутриентите са хранителните групи, които ни дават енергията, от която се нуждаем, за да живеем. Всички храни могат да бъдат разделени на 3 подгрупи, които са: протеини, въглехидрати и мазнини.

В тази статия ще научим какво представлява протеинът и защо е толкова важно да го включим в диетата си.

Какво е протеин?

Протеините са вериги от няколко аминокиселини, свързани помежду си, които са от голямо значение за правилното функциониране на нашето тяло.

Името на протеина идва от гръцката дума "Proteios", което означава "от голямо значение", така че това вече може да ни даде представа колко важен е протеинът за правилното функциониране на нашето тяло.

Функциите на протеина в човешкото тяло

Смята се, че протеинът има 6 важни функции в човешкото тяло.

Какво количество протеин трябва да приемаме всеки ден?

Телата ни всъщност се нуждаят от постоянно снабдяване с протеини, ако се опитваме да отслабнем. Протеинът ни държи сити и удовлетворен...

Енергия

Протеинът е един от основните източници на енергия, тъй като един грам протеин осигурява приблизително 4 кцал енергия. Храненето на диета, богата на протеини, ще ви осигури енергията, от която тялото ви се нуждае, за да функционира правилно.

Протеинов баланс

Нашето тяло непрекъснато синтезира и разгражда протеини, тъй като тялото непрекъснато премахва протеини, които са повредени, ненормални или вече не са необходими. Поради тази причина е важно да ги набавяме чрез диетата, за да гарантираме, че тялото ни съдържа достатъчно, за да изпълнява всичките си функции.

Ензими

Това са първоначалните симптоми, сочещи, че имате недостиг на ПРОТЕИН

За всички е известно, че когато в тялото има недостиг на протеин, започваме да ставаме свидетели на най-различни симптоми. Липсата на п...

Ензимите са протеини, които ускоряват скоростта на химическата реакция в тялото. В тялото има почти неизчерпаем брой химични реакции, при които са необходими ензими. Някои от най-важните са храносмилането и метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. Благодарение на консумацията на тези протеини, тези реакции са възможни. Диета с ниско съдържание на протеини може да повлияе на нашия метаболизъм и функция като цяло.

Хормони

Протеинът участва основно в производството на множество хормони, които също помагат за регулиране на телесните функции. Добър пример е инсулинът, хормон, създаден в панкреаса, който помага да се гарантира, че кръвната ни захар остава в здравословни граници. 

Имунитет

Протеините играят важна роля във функционирането на имунната система, тъй като допринасят за създаването на антитела, които се борят с инфекциите и болестите. Тези защити работят, като идентифицират и унищожават патогени като бактерии и вируси, като ни помагат да останем здрави.

Богатите на протеин храни, които ще ви помогнат да отслабнете

Диета, богата на протеинови храни, помага при отслабване. Богатите на протеини храни помагат много за изграждането на мускули и ви кара...

Транспорт

И накрая, протеинът също участва в транспорта на няколко молекули, включително хемоглобин, тоест протеинът, който транспортира кислород.

Колко протеин трябва да консумираме?

Сега, когато знаем какво представляват протеините и какви функции изпълняват в нашето тяло, е важно да знаем колко протеин трябва да ядем на ден.

Разбира се, тази сума ще варира в зависимост от пола, възрастта, генетиката и поставената цел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com