Знаете ли как паленето на свещи влияе на здравето ви?

15925
Знаете ли как паленето на свещи влияе на здравето ви?
Снимка: Actualno.com

Паленето на свещи създава уют и приятна атмосфера. Но знаете ли, че веществата, които се освобождават при горенето им, далеч не са безобидни. Последни проучвания показват, че паленето на свещи в затворена стая има ефект, подобен на пушенето на цигари вкъщи.

1. Как се отразяват върху здравето

Вероятно смятате, че опасността от пожар е единственият риск, който предприемаме, когато запалим свещ. За сметка на това изследванията показват, че трябва да сме по-загрижени за пушека, който неусетно вдишваме. Това сочи доклад на университета в Копенхаген, вдъхновен от факта, че Дания е една от водещите страни по употреба на свещи в домашни условия.

Експериментът показал, че горенето на свещи в затворени пространства има по-дразнещ ефект върху дробовете, отколкото излагането им на същата доза изгорели дизелови газове. Пушекът от фитилите има токсични свойства и води до възпаления и по-бързото износване на тъканите на белите дробове и далака. Освен това допринася за замърсяването на въздуха с фини частици. Същият доклад показва, че 60% от ултра фините частици в датските домове се дължат на честото палене на свещи. В страната това е разпространена традиция, която се приема като част от културата на уют и гостоприемство в къщата.

2. Къде се крият рисковете

Друго изследване, проведено от университета в Южна Каролина, посочва, че свещите, съдържащи парафин, отделят канцерогенни химикали при горенето си. Те могат да са дразнител за хора с астма и други белодробни проблеми. Паленето на свещ от време на време няма да предизвика вреда, но се превръща е рисков фактор, когато се практикува често, особено в непроветрени пространства като банята.

Задължително правете това преди да излезете на студа, за да сте здрави

Дерматорогът д-р Олга Андриянова пък предупреждава, че излагането на ниски температури, особено продължително време, е вредно за кожата...

Агенция за защита на околната среда в Америка информира, че ароматните свещи отделят повече сажди и замърсяващи фини частици. Фитилът също има значение, защото когато е по-дълъг, се отделят повече изпарения.

3. Какво можем да направим

Можем да заменим парафиновите свещи с изделия от пчелен восък или соя, които предизвикват значително по-малко замърсяване на въздуха. Също така вместо ароматни свещи и пръчици, може да използваме полезни етерични масла. Те имат чудесни здравословни ползи и се прилагат в ароматерапията.

По-добре използвайте запалка вместо клечки кибрит, защото при горенето си, те отделят сяра във въздуха. Проветрявайте помещенията след като са горели свещи и избягвайте да ги палите около бебета, защото могат да раздразнят носната лигавица. За да намалите отделянето на сажди, не оставяйте фитила дълъг, а го подрязвайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com