10 общински болници са заплашени от фалит до края на годината

1749
10 общински болници са заплашени от фалит до края на годината
Снимка: Gettyimages.com

Общинските болници са във финансов колапс, като поне десет от тях са заплашени от реален фалит до края на годината. След като бъде увеличена минималната заплата от януари, още лечебни заведения ще трябва да затворят врати, защото няма да могат да плащат възнагражденията на персонала си.

За тревожната картина алармираха заедно работодателите и синдикатите, които поискаха на вчерашното заседание на тристранката правителството да предприеме спешни мерки. Според данните на сдружението на общинските болници към края на октомври около половината от общинските лечебни заведения - 31 - имат задължения за общо 24.5 млн. лв. От тях половината са вече просрочени, а пък здравната каса им дължи за надлимитна дейност още 5 млн. лв. От тях 3.4 млн. лв. са за 2016 г. и 2015 г.

Държавата тръгва срещу източването на НЗОК и практиката "болница в болницата"

Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата започват масирани съвместни проверки в болниците в страната, които получават ср...

Заплашени от фалит до края на годината са общинските болници в Димитровград, Велинград, Севлиево, Петрич, Тутракан, Омуртаг, Белоградчик и др.

Синдикатите искат болниците да не са търговски дружества, а общините да могат да финансират заплатите на персонала, както и да бъде създаден специален фонд, от който те да получават допълнително пари. "Откъде да дойдат парите", попита най-вече работодателите вицепремиерът Валери Симеонов. "От неизпълнената капиталова програма и от повечето приходи", отговори Димитър Бранков от БСК.

Правителството обаче явно не вижда картината толкова черна. Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков успокои, че до затваряне на болници нямало да се стигне, но за някои ще се търси спасение чрез преструктуриране. МЗ прави в момента анализ на всички болници, включително и общинските, който трябва да покаже кое лечебно заведение ще трябва да се преструктурира и как точно. Пенков увери, че за всяка болница ще се подхожда индивидуално заради спецификата на региона, а анализът щял да е готов до десетина дни. На базата на този анализ може да се стигне и до закриване на държавни болници в места, където за населението има алтернатива, каза наскоро здравният министър Кирил Ананиев. Като спешна мярка държавата ще отпусне средства за заплащане на дейностите, които не се поемат от касата, обясни още Пенков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com