АДФИ не откри престъпления в "Пирогов", болницата зове Хинков да запази директора

3510
АДФИ не откри престъпления в "Пирогов", болницата зове Хинков да запази директора
Снимка: БГНЕС

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключи проверката си в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ по сигнал от министъра на здравеопазването Христо Хинков. Заключението е, че няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети на лечебното заведение.

Одитният доклад отразява проверка за дейността на „Пирогов“ от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 г. Освен сигнала от Хинков АДФИ е взела предвид още присъединената прокурорска преписка и подадени писма до прокуратурата и АДФИ от ръководството на болницата, обявиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Още: Прокуратурата обяви, че се заема със случая "Даная"

Откритите нарушения

Въз основа доклада, който е в размер на 93 страници, са издадени 4 акта за административни нарушения.

Единият е за покупка на медицински консумативи, без да е проведен от предходното ръководство на лечебното заведение търг и преди да е приключила процедурата по нов търг. От "Пирогов" обясняват, че това е извършено в ситуация на "крайна необходимост" поради непрекъснатия режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Допълват, че такава практика има в повечето лечебни заведения у нас.

Още: Да се отнемат лекарските права на човека от "Пирогов", заплашил близките на Даная: Призив от МЗ

В съобщението се цитира и чл. 8 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН): "Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост".

Другите три акта, издадени след проверката, за са за забавяне при качването на информация в специализираната информационна система "Електронни обществени поръчки" (ЦАИС ЕОП)". Става въпрос за забавяне с няколко дни.

Още: “Вън мафията от здравеопазването“: Протести в няколко града

Според "Пирогов" - в практиката на АДФИ това забавяне се определяло като маловажно.

Заключението на одитния доклад е, че няма престъпление и корупционни практики в лечебното заведение.

"Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления", посочват от болницата.

Още: Министър Хинков разочарован: Здравеопазването се задъхва заради партийни интереси

Снимка: Христо Хинков, БГНЕС

Цялата сага

Още в края на миналата година Хинков и ръководството на лечебното заведение влязоха в словесна война. Министърът поиска освобождаването на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. Той бе сменен, като на негово място беше назначен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ "Св. Анна" в София. ГЕРБ веднага реагираха и обявиха бойкот на правителството заради смяната на директора. Те поискаха създаването на механизъм за взимане на решения в "сглобката". Костадин Ангелов - здравното лице на партията на Бойко Борисов, директно заяви, че одитът за "Пирогов", станал причина за смяната на ръководството, бил "изсмукан от пръстите си".

Става въпрос за извънредния одит в болницата, който показа нелицеприятни неща: Тъмна картина в "Пирогов": На фокус са обществени поръчки.

Един от проблемите, които изникнаха в цитирания доклад, бе, че в периода от 9 август 2022 година до 15 август 2023 година болницата е действала не в реда на нещата при давани от нея (тоест от ръководството ѝ) обществени поръчки за доставки на медицински изделия/консумативи и лекарства - възложителят е дал необосновано предимство и необосновано е ограничил участието на стопански субекти в обществената поръчка. Направена е проверка на извадков принцип на някои от поръчки с обща прогнозна стойност над 82,6 млн. лв.

В извънредния одит от 2023 г. имаше два периода на оценка – до 31 декември 2022 година и до 30 юни 2023 година. В първия период е отчетена загуба от малко над 6,5 млн. лв., а във втория вече има печалба от 307 000 лв., но и уточнение, че годината не е свършила и това не е окончателен резултат. Как се е получило това – теглен е кредит от 34 млн. лв., като той идва от банка, която не е от най-големите в сектора. Заемът специално е за погасяване на задълженията към доставчици (в т.ч. просрочени) и рефинансиране (пълно и частично) на задължения на дружеството към финансови и/или нефинансови институции. Кредитът вече е напълно усвоен. Според одита - към края на 2022 година натрупаната обща загуба на "Пирогов" (с тежест от предишни години) е вече малко над 24,7 млн. лв., а в края на юни 2023 година – малко над 31,3 млн. лв.

От болницата отрекоха и заявиха, че били на печалба: "Пирогов": Твърденията на министър Хинков не отговарят на реалното състояние, болницата е на печалба.

През декември Хинков взе решение външна проверка да реши целия казус.

През януари 2024 г., след дълга съдебна сага, съдът най-накрая позволи директорът на "Пирогов" да бъде сменен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com