Хинков защити решението си за "Пирогов", съгласувал го с премиера и Костадин Ангелов

4021
Хинков защити решението си за "Пирогов", съгласувал го с премиера и Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Христо Хинков застана зад решението си за освобождаването на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. По думите му решението не е взето скришно.

Припомняме, че вчера стана ясно, че директорът на спешната болница е освободен от Хинков и на негово място е назначен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ "Св. Анна" в София. ГЕРБ веднага реагираха и обявиха бойкот на правителството заради смяната на директора. Те поискаха създаването на механизъм за взимане на решения в "сглобката", а Костадин Ангелов, здравното лице на партията на Бойко Борисов, директно заяви, че одитът за "Пирогов", станал причина за смяната на ръководството, бил "изсмукан от пръстите си".

Иначе идеята на министъра беше Димов да заема поста до провеждането на конкурс. Новият директор все още не е вписан официално обаче, тъй като процедурата е спряно от съда. Така Димов все още не може все още да встъпи в длъжност и смяната в управлението ще се забави. Още: Пеевски за "Пирогов": Този цирк трябва да свърши (ВИДЕО)

Реакцията на министъра

"Аз съм консултирал тази моя стъпка. Не само с премиера, но и с председателят на здравната комисия (Костадин Ангелов от ГЕРБ, бел. ред.). Това не е лично мое решение, изпълнил съм каквото повелява закона“, заяви той на брифинг в министерски съвет.

Министър Хинков нарече внушения обвиненията към него, че изпълнява някаква политическа поръчка. И уточни, че решенията са взети на база одитен доклад и последните конкурси, които са предизвикали обществено недоволство. 

"Натоварен съм със задължението да нося отговорност за всички дружества в моето ведомство. Когато получа доклад от структурата, определена със закон, в който са установени нарушения, водещи до финансови загуби в "Пирогов" конкретно, като министър съм длъжен да предприема необходимите действия, в противен случай мога да бъда обвинен в безстопанственост. Заставам зад моето решение", категоричен бе здравният министър. Още: Рано-рано от зарана справедливостта за "Пирогов" настана

Хинков обясни, че е подписал заповедта за освобождаването на д-р Димитров на 27 ноември, но тя не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена. „Документите на предложения от мен нов изпълнителен директор са внесени в Търговския регистър по вписване едва на 4 декември. Процедурата по освобождаване на директора на "Пирогов" изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новия изпълнителен директор. Законодателят е предвидил да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността. Изпълнителният директор носи отговорност за всички сключени договори, плащанията и другите дейности", обясни той.

Зз финансовото състояние на болницата

„Финансовата загуба на "Пирогов" в момента е 31 480 000 лева и се е увеличила със 7 млн. лева в сравнение с миналата година. Към момента размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано", посочи Хинков. Още: Денков отговори на ГЕРБ за смяната на шефа на "Пирогов": Парламентът да си гледа задачите

"Към 30 септември "Пирогов'' регистрира положителен финансов резултат 898 000 лева. Същевременно отчита значително повече натрупани загуби в сравнение с предни години. Има сключен договор за банков заем, изплащанията който не могат да бъдат отчитани като финансова печалба. Чрез него се плаща на различни кредитори. Одитният доклад ще бъде огласен щом приключи прокурорската проверка, в момента не е възможно", обясни министърът.

Той посочи, че одитният доклад е предоставен и на прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и на ДАНС, които по думите му от своя страна са предприели по-нататъшни действия.

Казусът "Майчин дом"

Здравният министър подчерта, че случаят с получения одитен доклад за болница "Майчин дом" е съвсем различен.

"По отношение на "Майчин дом" всички наднормени вземания са декларирани по законов ред и след всички проверки, които бяха направени там, не бяха установени закононарушения", каза министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика