Акад. Петрунов: Няма категорични съобщения, че при повторно заразяване коронавирусът протича по-тежко

3867
Акад. Петрунов: Няма категорични съобщения, че при повторно заразяване коронавирусът протича по-тежко
Снимка: БНР

"Високата смъртност е резултат на неспазването на мерките и не ходенето веднага на лекар, а и при нас мерките са най-меките“. Това посочи в предаването „Нещо повече“ по БНР имунологът академик Богдан Петрунов.

"Така обаче е и в целия свят, но за нас това е тревожно, няма съмнение. Приемам да се носят маски и в закрити помещения, така е в цяла Европа. Ние още продължаваме да не спазваме мерките, дори в градския транспорт - единствено в метрото се спазва добре, в другите превозни средства 50 на сто се спазват мерките“, каза имунологът.

Акад. Петрунов: Ако оставим епидемията, без да я ограничим, 21 хиляди души могат да умрат

За съжаление лятото няма да спре коронавируса, категоричен беше имунологът  академик Богдан Петрунов пред Нова тв. От 30 декември...

Акад. Петрунов коментира и информацията, че вирусът издържа до 28 дни по повърхности. „Да, ако има подходящи климатични условия – без вятър, влажност, температура, атмосферно налягане, може до 17 дни да се задържи. Това е много сериозен проблем. Затова не трябва да се пипа непрекъснато каквото и да е и да се мием често“.

"Няма категорични съобщения, че при повторно заразяване инфекцията протича по-тежко", посочи още специалистът. "При едновременно заразяване с грип и коронавирус ще бъде трудно лечението и да се реши какво да е това лечение. Затова ще е важно тестването. Ние срещу коронавируса нямаме категорично лечение, ремдесивирът - да, но още са противоречиви съобщения за неговия ефект, той не е и лекарство за коронавирус", допълни специалистът.

Акад. Петрунов сподели, че винаги си поставя противогрипна ваксина. Той заяви категорично, че трябва да засилваме имунната си система, когато сме здрави, защото ако започнем да пием имуностимуланти, когато вече сме болни, самият коронавирус протича с особено активиране на имунната система и тогава не е добре. "Така че това, което трябва да правим, е когато сме здрави, да пием - витамин Д, витамин С, мелатонин, селен, цинк, те са мощни антиоксиданти, засилват борбата срещу агресивните кислородни молекули, които са токсични. Това са му давали на Тръмп и в комбинация с ремдесивир и с изкуствено създадени в лаборатория антитела, които са насочени към вируса – това е бъдещето на цялото лечение на коронавируса“, заяви експертът. "Имуностимулаторите от бактериален характер, а не от растителен, имат най-добър ефект, защото засилват нашия естествен имунитет – който природата ни е дала“, подчерта още акад. Петрунов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com