БАН не дават информация за „това нещо“ - циклотронния център и защо вече четири години не работи

12139
БАН не дават информация за „това нещо“ - циклотронния център и защо вече четири години не работи
Снимка: ИЯИЯЕ

От няколко дни Actualno.com се опитва да осъществи връзка с ръководството на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН, за да потърси информация за проектирането на бъдещия Национален циклотронен център.

Причината за интереса на медията ни по обществено значимата тема е, че би трябвало да е изтекъл срокът за проектиране на сградата, в която да се монтира апаратура на стойност над 10 млн. лв., отлежаваща вече четири години безполезна. А тя е предназначена за производство на радиоизотопи за раково болни.

В понеделник на служебния телефон на Института обясняваха, че директорът доц. д-р Лъчезар Георгиев е в отпуска, да го потърсим в четвъртък. Неколкократните обаждания днес отново са безрезултатни, защото до обед доц. Георгиев не беше в кабинета си и трябваше да го потърсим след обедната почивка за интервю по темата. Последващото търсене обаче беше окончателно попарено, защото от отсрещната страна ни бе казано, че и доц. Георгиев, и заместниците му „не искат да дават информация за това нещо“.

А „това нещо“ е твърде важно за населението на цяла България. Едва ли вече има човек, който не е засегнат пряко или косвено от онкологично заболяване. И темата е наистина обществено значима.

БАН отрече да участва в съмнителна проруска инициатива

Във връзка с разпространената в медиите фалшива новина, че БАН е партньор на "Асамблея на народите от Евразия" (19-25 май 2019 г.) уто...

Припомняме, че договорът за проектиране на сграда за „отлежалия“ циклотрон ТR2 е  от декември месец. Заданието е възложено на архитектурно бюро от Италия, по чийто проект са изпълнени болниците „Сан Рафаел“ в Милано и „Сан Джерардо“ в Монца.

Анонсираният като ускорител с най-добри параметри на Балканите и най-големия научен проект на България е договорен през 2014 –та и доставен през януари 2016 година.

Изпълнител на поръчката бе фирма "Циклотрон инженеринг“ ООД за 4,7 млн. долара без ДДС (с ДДС сумата възлиза на над 10 млн. лв.).

Справка в Търговския регистър обаче сочи, че фирмата, собственост „МОЛЕКЮЛАР СОЛУШЪНС БЪЛГАРИЯ“ и строителната компания „ПСГ“, е вече продадена. Новият собственик е 35-годишният Димитър Иванов чрез едноличната му фирма „Абракас Кепитъл“.  

Циклотронът е предназначен да произвежда PET и SPECT-изотопи за лечение на онкоболни пациенти. Той обаче отлежава вече цели четири години в помещение на ИЯИЯЕ в София, защото няма къде да го монтират.   

След години туткане търсят проектант за сграда на циклотрона (I част)

Над две години и седем месеца отне на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) да подготви поръчка за проектиране на...

Две години и седем месеца отне на Института да подготви поръчката за проектант на сградата. А тя е сложна не само за проектиране, а и за изграждане, защото изискванията за такива апаратури са изключително сериозни, в това число да издържат на висока сеизмична активност.

За проектант бе избран консорциум „БГ Национален циклотронен център“, водещ партньор в който е италианското дружество „Проджети Плант С.Р.Л.“, заедно с българската „Сиела Норма“ АД.

Офертата на консорциума е за стойност 772 200 лв. без ДДС (или 926 640 лв. с ДДС) и срок за изпълнение 173 календарни дни. Договорът бе сключен на 6 февруари т.г. и 173-те дни за изработка на инвестиционен проект с фази идеен, технически и работен, са вече минали. Оттам-насетне предстои да се подготви и обществена поръчка за строително-монтажни работи.

По-рано не може да стартира процедура за строителство. Но с темповете, с които работят в Института, едва ли някой би могъл да предвиди обозримо бъдеще, когато ще заработи уникалната и жизнено важна за хиляди пациенти апаратура.

Относно предстоящото строителство в Плана за действие в изпълнението на Националната програма за развитие 2019-2020 г. пише, че 2 000 000 е целевото финансиране за изграждане на сградата за разполагане на циклотрон. Мярката, по която трябва да стане това, е „Развитие на научната база за провеждане на съвременни и конкурентоспособни научни изследвания“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com