Бивш здравен министър: Вярвате ли, че без санкции ще има по-хубави храни?

6727
Бивш здравен министър: Вярвате ли, че без санкции ще има по-хубави храни?
Снимка: БГНЕС

Не вярвам, че някой производител ще каже: „Чакай, чакай, няма да ида на Малдивите, а ще спра да влагам тия гадни мазнини”. Напротив – той ще продължи да го прави, даже двойно. Това заяви бившият здравен министър от служебния кабинет „Близнашки” д-р Мирослав Ненков коментира новината за "Данък обществено здраве" пред БНТ.

Според Ненков предпазването от твърде мазни храни, от такива с твърде много сол и захар, може да стане само през образованието и знанието. Въпрос на култура е, че в училището няма образование. Докато бях министър, влизането на здравеопазването като знание в училището не беше обсъждано, но това е въпрос на политическа воля, подчерта Ненков.

Шоколадови бонбони, сладолед, газирани напитки - всичко отива на поскъпване с нов данък

Подробностите около известния досега данък „вредни храни“ бяха оповестени от здравния министър Петър Москов и спортния мини...

Бившият министър на здравеопазването даде и пример – трябва да е ясно, че някоя много евтина храна със сигурност не е полезна. Детето ми и рядко пие газирана напитка – напъва се, иска, но семейството ми е взело това решение, каза лекарят.

По отношение на баничките с трансмазнини, Ненков беше лаконичен – щом трябва цената да скочи със 78%, да скача. Българската баница е тази със сирене и масло, не с друго, добави той.

Данъкът

Съгласно проектопредложението, което тепърва трябва да мине през Народното събрание, от догодина ще се облагат 4 групи продукти - тези, които съдържат над определена норма сол, захар, кофеин и таурин, както и всички храни с частично хидрогенирани растителни масла, или т.нар. трансмазнини. От новия данък се чакат до 150 млн. лева годишно в бюджета.

Скандал за данък "вредни храни" - ще се облага ли и хлябът?

Хлябът е храна, която е включена в рамките на „данък вредни храни”. Това смята председателят на Асоциацията на хлебопроизво...

Продуктите с трансмазнини ще са обложени с най-висок данък. Най-голям е за имитацията на млечни продукти - сирене и кашкавал - 78%, което значи, че за килограм поскъпването ще е с 3.10 лв. за продукт с цена 3.95 лв. 58% ще е данъкът за маргарините, които съдържат частично хидрогенирани масла, като продукт от 5.33 лв. ще поскъпне с 3.10 лв. 44% е данъкът за тестените изделия с трансмазнини - готови баници и закуски, бутер тесто. Трансмазнини има и в солетите, чипса, пуканките за микровълнова печка и в голяма част от десертите - шоколад, пасти, торти, вафли. При всички тях ставката ще е 3.10 лв. на килограм. При солта данъкът ще е между 10 и 19%, като целта е за всички храни поскъпването да е с 1.55 лв. на килограм. Храните със захар или подсладители ще бъдат обложени с между 3% и 31%. Така поскъпването ще е 43 ст. на литър/килограм за енергийните и газирните напитки и 81 ст. за тестените изделия, бисквитите, захарните продукти и сладоледа. Енергийните напитки с кофеин и таурин ще са обложени с 15% данък и ще поскъпнат с 1.55 лв. Храни, като бисквити например, могат да бъдат тройно обложени, тъй като съдържат и сол, и захар, и трансмазнини. Опаковка от 150 г. може да поскъпне с 97 стотинки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com