Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо половината от лекарите са били подложени на насилие: Говори председателят на БЛС

26 юни 2024, 08:00 часа • 2199 прочитания

11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия и 49% са ставали жертва на вербална агресия. Има запазване на тенденцията, която не се овладява въпреки инициативите и говоренето. 

Това заяви пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров за насилието над медици. 

Още: БЛС с предложение: Основната лекарска заплата да е обвързана със средната за страната

Според него за повече от 47% от населението на страната лекарите сами са си виновни за агресията. Голям процент от лекарите - 78% са обмисляли да напуснат професията заради вербална агресия от страна на пациентите, посочи д-р Маджаров. 

Той посочи, че все повече хора търят лекарска помощ, а все по-малко лекари ги посрещат. 

Според Маджаров трябва да се обясни на обществото какво означава спешен случай и как да се държат възпитано към лекарите и лекарските специалисти. 

17% от българите пък смятат, че е добре да упражняват агресия над лекарите, за да получат по-добро решение. Трябва ли да вдигнем скандал, за да ни се случат нещата? На обществото трябва да се полазват добрите примери на лекари, призова д-р Маджаров. 

83% са съгласни, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения. 82% пък са на мнение, че лекарите трябва да предоставят незабавни решения на сложни решения. Над половината смятат, че лекарите трябва да знаят решения на всички проблеми. Това е сблъсък между очаквания и реален живот, каза Маджаров. 

Още: Безумие: 10% от лекарите у нас са бити, 50% са обиждани от пациенти

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес